Antena Meniu Search
x

Video Facturi mai mari cu 20% la curentul electric, după liberalizarea pieţei. Cei care nu şi-au renegociat contractele îşi pot alege furnizorul până la finalul lunii iunie

Milioane de români plătesc facturi mai mari la curent electric cu aproape 20 la sută după liberalizarea preţurilor. Şi asta pentru că nu şi-au renegociat contractele şi au fost mutaţi automat la tariful universal, mai mare decât cel de până acum. Există însă o soluţie: încă îşi pot alege furnizorul până la finalul lunii iunie.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 19.03.2021, 20:25

Vezi și
  • Unii români au de plătit mai mult la facturile de curent
  • Oamenii încă îşi pot alege furnizorul până la finalul lunii iunie

''Am plătit mai mult, am observat cam 30 de lei mai mult. Acum ni s-a spus că urmatoarea factură o să fie mai mică. Să vedem luna viitoare. Vi se pare normal? Nu. Şi am fost foarte atentă la consum.''

În această situaţie sunt toţi cei care nu şi-au renegociat contractele la energie electrică. Adică 5,6 milioane de români. Facturile le-au crescut cu 18 la sută în ultimele trei luni, arată datele de la banca naţională.

''Am auzit de la prieteni de-ai mei că le-a venit factura mai mult. Sunt încă la tariful vechi.''

Ca să înţelegem ce înseamnă scumpirea anunţată de Banca Naţională este suficient să facem un calcul simplu. Spre exemplu, dacă înainte de liberalizare, să ţinem un televizor aprins 12 ore în fiecare zi ne-ar fi costat undeva la 10 lei pe lună, după liberalizare preţul se majorează cu aproximativ 18 procente, şi ajungem undeva la 12 lei. 02,13

Pe acelaşi subiect

Practic, orice bec aprins ne costă câteva zeci de lei în plus la factură la finalul lunii. Consumatorii care nu sunt încă pe piaţa concurenţială au fost mutaţi la tariful universal. 

Dumitru Chisalita: A venit cu o creştere a preţului, practic preţ serviciu universal faţă de preţ reglementat a prezentat creşteri între 13% si 26% în functie de diversele regiuni din România unde opereaza cei 8 furnizori de energie electrică.

Mulţi oameni nici nu ştiau ce au de făcut

Doar 300 de mii de români şi-au renegociat contractele până la începutul lunii martie. Specialiştii spun că oamenii nici măcar nu au ştiut ce trebuie să facă. 

Dumitru Chisalita: Autorităţile, sau o parte dintre autorităţi pe parcursul anului 2020, perioada tampon, intermediară, până la liberalizarea pietei de energie nu s-a produs niciun fel de informare, nu au existat programe prin care consumatorii să fie sesizaţi de această modificare masivă şi să fie îndrumaţi să meargă să îşi negocieze preţul si contractul la energie electrică.

 Reprezentanţii ANRE nu au putut fi contactaţi pentru explicaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Facturi mai mari cu 20% la curentul electric, după liberalizarea pieţei. Cei care nu şi-au renegociat contractele îşi pot alege furnizorul până la finalul lunii iunie