Video

Speriați de noile prețuri, zeci de suceveni au luat cu asalt distribuitorii de energie. Unei bătrâne i s-a făcut rău la coadă

De Veronica Micu.
Publicat: 04.01.2021, 15:00.
Actualizat: 04.01.2021, 15:28

Zeci de suceveni au luat cu asalt sediul unuia dintre distribuitorii de energie, speriați de noile prețuri. Ca să nu plătească facturi mai mari din ianuarie, oamenii s-au înghesuit să încheie contracte în regim concurențial, aşa cum a recomandat ANRE la sfârşitul anului trecut.

Speriați de noile prețuri, zeci de suceveni au luat cu asalt distribuitorii de energie. Unei bătrâne i s-a făcut rău la coadă

Scandal, azi dimineaţă, la sediul unui distribuitor de energie, aflat într-un mall din Suceava.

Speriaţi de scumpirile anunţate la energia electrică, zeci de oameni s-au aşezat la coadă ca să ceară informaţii sau pentru a semna noi contracte.

La un moment dat, însă, oamenii au dat buluc în sediul firmei, acuzându-i pe angajaţi că îşi bagă în faţă cunoştinţele.

La faţa locului a intervenit poliţia, iar activitatea a fost blocată timp de o oră, până ce oamenii au ieşit din sediu şi s-au aşezat din nou la coadă. Unei bătrâne i s-a făcut rău.

ANRE le-a recomandat românilor să încheie contracte pe piața liberă

La sfârşitul anului trecut, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei anunţa prin intermediul unui comunicat că de la 1 ianuarie piața energiei se liberalizează complet, iar consumatorii casnici ar trebui să încheie contracte în regim concurențial.

Redăm mai jos, integral comunicatul ANRE:

"În ședința Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) din data de 23.12.2020, a fost aprobat Ordinul președintelui ANRE nr. 241/2020, publicat în Monitorul Oficial al României nr.1288 din data de 24.12.2020, prin care a fost completat cadrul de reglementare în vederea creșterii gradului de informare a clienților casnici cu privire la ofertele aplicabile pentru a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o perioadă mai lungă de timp în vederea alegerii unei oferte de furnizare a energiei electrice potrivită nevoilor lor.

Principalele prevederi din Ordinul aprobat se referă la:

Facem precizarea că, trecerea unui client casnic de la un furnizor de ultimă instanță la un alt furnizor nu implică costuri suplimentare. Procesul de schimbare a furnizorului este simplu şi gratuit, nu necesită modificări de ordin tehnic, fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de declanşarea sau parcurgerea acestuia.

Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe oricând furnizorul de energie electrică, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării.

ANRE a pus la dispoziția tuturor participanților la piața de energie electrică, pe pagina oficială de internet, www.anre.ro, materialul informativ ”LIBERALIZAREA PIEŢEI DE ENERGIE ELECTRICĂ – Recomandări pentru clientul casnic”, precum și o formă îmbunătățită a aplicației „COMPARATOR OFERTE-TIP DE FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE”.

Furnizorii de energie electrică au obligaţia conform legii:

ANRE îşi manifestă toată disponibilitatea de a colabora cu Guvernul României în vederea creării mecanismului de susţinere financiară a consumatorului vulnerabil şi pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/944 a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică și de modificare a Directivei 2012/27/UE".

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
EXCLUSIV / Anamaria Prodan, primele declarații despre divorțul de Laurențiu Reghecampf! Reacția neașteptată a vedetei
spynews.ro
Horoscopul zilei de 18 iunie 2021. Balanțele vor începe proiecte noi. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Ruxandra a fost strânsă de gât minute în șir, apoi băgată în doi saci și aruncată în prăpastie! Detalii șocante
gandul.ro
Cum arată și cine este Ștefania, sora mai mică a lui Cristi Borcea! Se știu foarte puține lucruri despre ea | FOTO
prosport.ro
Cum arata cel cu care Narcisa a ajuns sa se casatoreasca la numai 14 ani: Eu sunt de etnie. La noi a fost dragoste adevarata...
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Întrebare directă pentru Putin: „De ce vă este frică, domnule președinte?”. Răspunsul liderului rus
libertatea.ro
S-a terminat, divorțează după 13 ani! Reghe a confirmat despărțirea, incredibil ce a spus Anamaria Prodan
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro