Video

Facturi mai mari la energie pentru milioane de români, după trecerea din regim reglementat în serviciu universal

De Andra Mitu.
Publicat: 15.01.2021, 11:30.
Actualizat: 15.01.2021, 12:29

Haosul din jurul liberalizării pieţei de energie electrică ne ţine în priză. Şase milioane de consumatori casnici au fost trecuţi automat din regim reglementat în serviciu universal la inceputul anului şi practic vor plăti facturi mai mari.

Vai de mine, vai de mine ce-am ajuns!

Liberalizarea energiei electrice este încă o enigmă pentru cei mai mulţi dintre consumatori. Pierduţi în contractele de energie, stau la rand în faţa centrelor de relaţii cu clienţii.

Debusolaţi şi furioşi, oamenii arată cu degetul înspre autorităţi.

Răzvan Nicolescu, expert în energie: Sunt mai multe instituţii implicate si responsabile pentru această situaţie. Într-o proporţie de peste 70% responsabilitatea revine ANRE, autorităţii care se ocupă de reglementarea pieţei de energie.

ANRE promitea încă de la începutul lunii că va prelungi termenul până la care vom putea alege - până la 31 martie. Dar a rămas o promisiune.

Dacă nu va lua atitudine şi nu-i va forţa pe furnizori să ofere cel mai mic preţ, ministerul Energiei va face acest lucru printr-o ordonanţă de urgenţă.

Prețul la energie electrică ar putea crește

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Fiecare client casnic trebuie să primească începând cu 1 ianuaurie cea mai bună oferta din prețul concurențial. Așteptăm până pe 15 că anre să prezinte un ordin să pună în practică ce ne-.am înțeles cu Consiliul Concurenței.

Un singur lucru rămâne cert: până la sfârşitul acestei luni, consumatorii trebuie să treacă pe piaţa concurenţială, ca să nu plătească tarife mai mari chiar şi cu 26%.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Oamenii trebuie să știe că nu trebuie să se îmbulzeasă la furnizor, soluția s-a găsit. Furnizorii să vină spre dânșii.

Pentru a alege cea mai bună ofertă la energie, înainte de toate trebuie să vă uitați pe factură, în stânga sus. Dacă scrie factură piață concurențială nu trebuie să mai faceți nimic. În caz contrar, trei opţiuni. Dacă nu faceţi nimic, actualul furnizor vă va livra în continuare curent, dar la un preţ de serviciu universal, deci mai mare. Puteţi în schimb să luaţi legătura cu furnizorul dumneavoastra şi să-i cereţi o ofertă pe piaţa concurenţială. Dacă nu vi se pare avantajoasă, puteţi alege un altul, cu o ofertă mai bună.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

O femeie din Iran a fost spânzurată, deși murise de infarct aşteptându-şi rândul la execuție
1
Extern • pe 24.02 la 16:00

O femeie din Iran, condamnată pentru uciderea soțului ei, a fost spânzurată de autorități deși era deja moartă de câteva minute, după un infarct făcut în timp ce-și aștepta rândul la execuție.

PARTENERI
Dorian Popa, sfâșiat de durere după moartea polițistului motociclist, în accidentul din fața Palatului Parlamentului: „Ești cu mine aici” / VIDEO
spynews.ro
Femeia a fost concediată pentru că a refuzat să facă vaccinul
gandul.ro
Pisica lui Cristiano Ronaldo a fost călcată de o mașină și celebrul milionar a trimis-o cu un avion privat în Spania, pentru tratament! Cât l-a costat
prosport.ro
A fost sărac toată viața fără să știe că avea așa ceva în curte. Peste ce a dat un țăran când își săpa liniștit grădina
redactia.ro
Horoscopul zilei de 27 februarie 2021. Berbecii sunt gata pentru un nou început. Află ce îți rezervă astrele
CaTine.ro
În ciuda speculațiilor, Leticia Calderon devăluie că relația dintre copiii ei și tatăl lor este una foarte strânsă
tvhappy.ro
O mai știi pe Nadine? Ce viață chinuită a avut. Uite ce a ajuns să facă ACUM
libertatea.ro
Fiica lui Andrei Vochin despre relația cu Ilie Dumitrescu: „A fost o greșeală față de tatăl meu. L-a deranjat”
GSP
Acuzat de minciună de George Simion, Gigi Becali a reacţionat dur: "E prea mic!" Dezvăluiri incredibile: "I-am dat şi soţiei lui un birou, că ea e nu ştiu ce pictoriţă!"
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI
CITEȘTE PE A1.ro
Cum arată acum mama lui Mihai Mitoșeru, după o intervenție chirurgicală. Camelia Mitoșeru a ajuns acasă și este de nerecunoscut
A1.RO
Cum arată Alina Laufer la o săptămână după ce a născut prematur. Soția lui Ilan Laufer încă se află la spital
A1.RO

TV

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''
TV • la 10:28
Foto

Ozana, la Te cunosc de undeva!: ''Vă spun, cu toată sinceritatea, că e un moment extrem de emoţionant pentru mine!''

Emoţii la cote înalte în cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbăta aceasta, de la 20:00, la Antena 1. Sub...