Antena Meniu Search
x

Video Facturi mai mici, chiar de luna aceasta. Milioane de români scapă de un cost suplimentar la gaze şi curent

Milioane de români vor avea facturi mai mici la gaze şi curent, cu aproximativ 10-20 de lei, începând de luna aceasta. Dispare abonamentul odată cu noua lege privind plafonarea preţurilor la utilităţi, timp de un an. Această scădere nu se aplică insa tuturor consumatorilor.  

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 08.04.2022, 20:53

Vezi și

Facturile în care erau incluse abonamente vor scădea, indiferent de consum. Acest tarif, abonamentul, nu va mai apărea începând cu facturile aferente lunii aprilie.

Preţul final din factura dumneavoastră are mai multe componente: prețul propriu-zis al energiei, tarifele de rețea, certificatele verzi, acciza, TVA, dar şi un abonament zilnic, dacă aţi optat pentru el. Odată cu noua Ordonanţă, furnizorul nu poate pune nimic în plus, deci nu veți mai avea abonament în factură, chiar dacă aţi optat pentru el.

Un client, de exemplu, a plătit, până acum, un abonament zilnic de 35 de bani, cam 13 lei pe lună. Valoarea abonamentelor diferă în funcţie de furnizor şi de ofertă, dar se situează undeva între 10 și 25 de lei.

Însă mai există un tip de abonament pe care-l regăsim în multe facturi, în care sunt incluse servicii suplimentare, cum ar fi asistenţă pentru casă, verificarea instalaţiei de gaz sau rate pentru diverse aparate. Acest abonament rămâne în continuare parte din factură. 

Pe acelaşi subiect

Care sunt componentele facturii 

  • Prețul propriu-zis al energiei
  • Tarifele de rețea
  • Certificatele verzi
  • Contribuţia de cogenerare
  • Acciza
  • TVA
  • Abonament zilnic (opţional)

Adrian Vintilă, reprezentant FEL România: Conform OUG 27/2022, din preţul final facturat al energiei nu face parte şi o taxă zilnică sau lunară, aşa-numitul abonament sau rezervare. Vom plăti doar kilowattii consumaţi. În cazul în care consumul nostru va fi zero într-o lună, nu vom mai plăti o taxă fixă, aşa cum poate o plăteam până acum, dacă aveam un astfel de tarif.

Dar acolo unde avem în contractul de furnizare servicii adiţionale incluse, precum verificări tehnice periodice, diverse servicii de asistenţă pentru casă sau produse, abonamentul, fie el zilnic sau lunar, rămâne în continuare parte din factura de energie. Sunt servicii complementare serviciului de furnizare. Abonamentul a adus un beneficiu în piaţa de furnizare, a adus o creştere a competitivităţii, o creştere a diversificării produselor de energie electrică. Un abonament aducea automat servicii complementare incluse şi un preţ mai mic al energiei.”

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi fi dispuşi să plătiţi mai mult pentru ciocolată şi cafea?

Observator » Stiri economice » Facturi mai mici, chiar de luna aceasta. Milioane de români scapă de un cost suplimentar la gaze şi curent