Antena Meniu Search
x

Video Marea plafonare pe un an îi sare din schemă pe un milion de români

Plafonarea a venit, dar nu e pentru toată lumea. Mai bine de un milion de clienţi de energie electrică nu se vor încadra în consum, deci nu vor beneficia de preţ mai mic. Iar la gaze naturale, costurile cresc substanţial pentru marile companii. Experţii din energie spun că este foarte posibil ca pe viitor să ne crească facturile cu tot cu plafonare, dacă statul nu va găsi bani pentru a suporta aceste costuri.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 01.04.2022, 21:12

Vezi și

Peste un milion de români nu vor beneficia de sprijin la facturile de energie electrică, din cauză că vor consuma mai mult de 300 de kWh. Iar asta înseamnă facturi uriaşe.

Localnic: Compensarea asta se referă la un prag minim. Foarte mic. Nu ştiu cine e în stare să stea doar cu un bec în casă.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Vor plăti preţurile pe care deja le au contractate sau pe care le vor contracta. Sunt şi contracte, dacă ne uităm la furnizorii de ultimă instanţă, de aproape 4 lei kWh. O diferenţă de la 1 la 4 este enormă.

La gaze naturale, greul îl vor suporta companiile care au nevoie anual de mai mult de 50.000 MWh.

Pe acelaşi subiect

Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie: Toate companiile mari care consumă cantităţi mari de energie elctrică, în general consumă şi gaze naturale. Toată industria chimică. Concurenţii noştri din celelalte ţări primesc energie pe baza unor contracte bilaterale cu producătorul de energie. Toţi ai noştri au fost aruncaţi în haos pe piaţa de ziua următoare. Unde preţurile sunt haotice. De 250, 300, 400 de euro MWh.

Noua schemă de compensare ar trebui să fie valabilă timp de un an

În teorie, noua schemă de compensare e valabilă timp de un an. În practică însă, e posibil ca statul să nu poată susţine financiar măsurile atât de mult timp, mai ales că preţurile din energie tot cresc.

Corneliu Bodea, Centrul Român de Energie: Estimările oficiale sunt că această schemă va costa statul 40 de miliarde de lei. Preţul gazului care astăzi este undeva în jurul valorii de 100-120 euro ar putea să se dubleze peste noapte dacă Rusia va decide să întrerupă livrările.

Oricum, nici măcar pe vechea schemă de sprijin din energie companiile nu şi-au primit banii.

Georgian Albu, expert EFL: Circa 30% din sumele datorate pe vechea schemă de sprijin au fost acordate. Deşi aceasta s-a încheiat la 31 martie. Asta înseamnă că sectorul de furnizare e supus unei presiuni enorme.

Experţii din energie spun că, în perioada următoare, ar trebui să facem economie la curent şi gaze.

Georgian Albu, expert EFL: Este un motiv de a ne uita spre eficienţa energetică. Indiferent că vorbim de anvelopare sau de schimbarea echipamentelor din casă.

Greu cel mare la facturi îl vom duce în primăvara anului viitor, când nu vom mai avea niciun fel de măsură de sprijin, iar preţurile vor fi şi mai mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri economice » Marea plafonare pe un an îi sare din schemă pe un milion de români