Preţurile pentru energia electrică vor fi recalculate. Vom plăti mai puţin, dar este încă neclar cum vom recupera banii pentru facturile umflate
Românii ar trebui să primească energie electrică gratuită jumătate de an sau chiar un an.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Românii ar trebui să primească energie electrică gratuită jumătate de an sau chiar un an. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei confirmă că va scădea tarifele, dacă se dovedeşte că furnizorii i-au furat pe consumatori timp de şapte ani.
Consiliul Concurenţei a amendat deja mai multe companii care ar fi format un cartel al contoarelor. Au umflat preţurile echipamentelor iar costurile s-au reflectat, apoi, în facturi.
După scandalul facturilor umflate la energie electrică de distribuitori, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei vrea să înceapă propria anchetă să vadă cât de mult au fost majorate artificial facturile.
Marius Vladu, director de comunicare ANRE: "Noi aşteptăm să ne comunice Consiliul Concurenţei toate datele cu privire la investigaţie. Vom declanşa propria investigaţie şi vom vedea cum a impactat asupra tarifelor de distribuţie toată chestia asta. Dacă vom găsi că sunt nereguli vom reduce tarifele de distribuţie pe care le-am mai redus o dată."
Şase companii mari sunt suspectate de Consiliul Concurenţei că au trucat licitaţii în anii 2008-2015. Au cumpărat contoare mai scumpe decât pe piaţă şi preţul a fost transferat în facturi.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Conbsiliului Concurenţei: "Tariful de distribuţie care este taxa pe care o plăteşte fiecare client, consumator pentru faptul că există cablu de curent electric care intră la el în casă. Aici, acest tarif de distribuţie a fost încărcat nejustificat ca urmare a cartelului. În general un cartel creşte preţurile cu 20%."
Înţelegerea lor înseamnă facturi mai mari pentru noi în ultimii ani. Mai exact, la fiecare factură, am plătit între 5 sau chiar 10% mai mult în urma înţelegerii companiilor de distribuţie. La un consum de o sută de lei să spunem, pe lună am dat mai mult cu 5 sau chiar 10 lei, iar pe un an înseamnă între 60 şi 120 de lei pentru fiecare familie.
În cei 7 ani în care companiile s-au pus de acord să umfle preţurile pentru distribuţie înseamnă că am dat mai mult între 420 de lei şi peste 800 de lei, în cazul nostru. De banii aceştia ar trebui să primim câteva luni energie electrică gratis.
Consumatorii se pot asocia pentru a obţine banii înapoi. Reporterii Observator au cerut o reacţie şi măsuri de la ministrul Energiei, care nu a dorit să comenteze situaţia.
Cele şase companii de distribuţie de energie electrică au fost amendate cu aproape 16 milioane de euro.
Într-un raspuns trimis redacţiei Observator, unul dintre distribuitori a declarat că nu se consideră producător de contoare electrice şi "nu se poate reţine faptul că societatea a participat la vreo înţelegere de împărţire a pieţei."
Decizia poate fi contestată în instanţă de companii la Curtea de Apel Bucureşti.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰