Antena Meniu Search
x

Video Facturile la energie s-ar putea dubla pentru peste 2 milioane de români, de la 1 aprilie

Plafonarea preţurilor la energie va fi apă de ploaie pentru un sfert dintre consumatori. Specialiştii estimează că mai bine de două milioane de români nu se vor încadra în consumul cerut de lege, aşa că nu vor plăti un preţ mai mic. În ordonanţa pregătită de guvern este prevăzută o plafonare indiferent de consum doar pentru gaze.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 18.03.2022, 14:11

Ordonanţa de urgenţă cu noile măsuri din energie ar urma să fie adoptată în următoarea şedinţă de guvern. "Orice plafonare este în avantajul unor clienţi. Nu vor beneficia de plafonare toţi clienţii casnici. Vor beneficia cei care sunt atenţi cu consumul", spune Silvia Vlăsceanu, specialist energie.

Criteriile pentru plafonarea preţurilor la energie

Vom plăti un preţ plafonat la energie electrică doar dacă ne vom încadra într-un anumit consum. Spre exemplu, dacă vom consuma între 30 şi 100 de kWh lunar, vom plăti un preţ de 0,68 de lei pe kWh. În schimb, dacă vom consuma între 100 şi 300 de kWh lunar, vom plati 0,8 lei pe kWh. 

Peste 2 milioane de oameni ar putea primi facturi duble

Pe acelaşi subiect

Peste trei milioane de clienţi ar urma să se încadreze în consumul lunar de sub 100 de kwh. "Vor mai fi probabil 20-25% care se vor încadra şi între 100 şi 300 de kwh. Peste 300 cu siguranţă vor fi 25, poate 30% din consumatorii casnici care nu se vor încadra", crede Silvia Vlăsceanu. Asta se traduce în peste două milioane de clienţi care vor plăti facturi mai mari din aprilie. Adică facturi duble. Pe timp de vară, în cazul în care consumul de energie electrică va fi mai mare, e foarte posibil ca numărul celor care nu se încadrează în consum să crească. 

Cât consumă aparatele şi electrocasnicele din locuinţă

18% din consumul unei locuinţe este alocat iluminatului. 25% este înregistrat de aparatele electronice, cum ar fi televizoarele sau laptop-urile. La acestea, se mai adaugă electrocasnicele. Un frigider, spre exemplu, consumă 27 kWh pe lună, iar o maşină de spălat 1 kWh per spălare. Specialiştii spun că, pentru un consum mai mic, ar trebui să ţinem cont de câteva lucruri. 

"Putem foarte simplu să economisim cel puţin 250 de lei la nivel de an doar dacă eliminăm consumul în stand by al acestor echipamente. Înseamnă, simplu, să scoatem din priză echipamentele atunci când nu le folosim. Dacă înlocuim becurile clasice cu cele LED, cel puţin 90% din consumul aferent iluminatului poate fi salvat", spune Adrian Vintilă, reprezentant FEL România. 

ANRE: Plafonarea, un fel de "peşte" dat românilor de la 1 aprilie

Noile reglementări din energie au adus tensiuni în coaliţie. Şi declaraţii controversate. Spre exemplu, vicepreşedintele ANRE spune că plafonarea e un fel de "peşte" dat românilor de la 1 aprilie şi că, din 2023, ar trebui să înveţe să pescuiască singuri. Iar senatorul UDMR Lorant Antal a declarat faptul că un mesaj cu pupici trimis pe un smartphone consumă energie electrică cât un frigider şi că dacă exagerăm cu emoticoanele vom intra în blackout. 

Ordonanţa prevede o plafonare indiferent de nivelul de consum, doar la gaze. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Facturile la energie s-ar putea dubla pentru peste 2 milioane de români, de la 1 aprilie