Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Facturile la gaze primite de români pe ultima lună. Experţii vin cu veşti bune înainte de iarnă

La iarnă putem arde gazul fără griji. Facturile ar putea fi mai mici la iarnă. Furnizorii au început să factureze deja la preţuri sub plafoanele impuse de lege şi sunt şanse mari să păstreze aceleaşi tarife şi în lunile următoare. Contribuie la preţurile în scădere cotaţiile de pe pieţele internaţionale, dar şi stocurile făcute de România. 

de Mădălina Chiţac

la 10.10.2023 , 09:45

Iarna ar putea veni cu facturi mai mici la gaze. Semnalul e dat de marii furnizori, care au început să factureze la preţuri sub plafoanele stabilite prin lege.

Mădălina Chițac, reporter Observator: În prezent, avem la gaze plafonul de 31 de bani pe kWh, până în martie 2025. Însă în piaţă există furnizori care oferă preţuri mai mici şi cu 15%. Legislaţia spune că, în momentul în care facturează, furnizorul trebuie să ia în calcul tariful de achiziţie, preţul din contract şi plafonul şi să ofere clientului cel mai mic tarif.

Veşti bune înainte de iarna

Vezi și

Unii clienţi au primit facturi unde preţul e de 0,24 de lei pe kWh, fără TVA. Cu tot cu TVA, ajunge la 0,27 de lei pe kWh.

Pe acelaşi subiect

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Dacă din cele două componente, producţia internă plus înmagazinare plus tarifele de transport această sumă e mai mică de 0,31 lei pe kWh, vom plăti preţul mai mic.

Explicaţiile pentru tarifele mai bune sunt legate, în primul rând, de preţurile internaţionale. Acestea au ajuns la nivelurile de dinaintea crizei energetice.

Cotaţiile futures la gaze cu livrare în noiembrie au scăzut în jurul nivelului de 37 euro/MWh. În august 2022, spre exemplu, am avut cotaţii record de 340 euro/ MWh.

Silvia Vlăsceanu, expert energie: Ne-am diversificat sursele de aprovizionare. E o metodă foarte clară de a scădea preţul gazelor. Înmagazinarea s-a făcut la preţuri mai bune decât anul trecut.

Ion Sterian, director Transgaz: Avem înmagazinate gaze ce n-a fost înmagazinat în istoria României circa 3 miliarde 166 de milioane de metri cubi, ceea ce înseamnă un procent de 99,8%. În cursul zilei de mâine depăşim sută la sută. N-ar trebui să crească preţurile la noi. Dacă ar creşte, ar creşte artificial.

Aşadar, există toate premisele să avem facturi mai mici la iarnă. Doar că. depinde.

Zoltan Nagy Bege, expert energie: Diferă de la caz la caz. Între anumite localităţi sau zone de distribuţie există o diferenţă în privinţa tarifului. Tarifele de reţea variază între 50 de lei pe MWh şi 70-80 de lei. S-ar putea ca în zonele unde tariful este mare să nu-şi permită furnizorul să intre sub acel plafon de 31 de bani.

Consumatori: Cu toate evenimentele care sunt acum, n-ai la ce să te aştepţi la bine.

- Iarna trecută am plătit 800 de lei pe un apartament de 4 camere şi mă aştept la mai mult iarna asta.

România și-a diminuat drastic importurile de gaze. A ajuns la doar 6 milioane de metri cubi zilnic. Luna trecută, media era de 12 milioane de metri cubi. Producţia zilnică e de 24 de milioane de metri cubi. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Facturile la gaze primite de români pe ultima lună. Experţii vin cu veşti bune înainte de iarnă