Antena Meniu Search
x

Acțiunile băncilor americane continuă să scadă în ciuda măsurilor luate de autorităţi. Banca First Republic s-a prăbuşit cu 75%

Zi agitată şi tensionată pe bursele americane deşi autoritățile de reglementare au luat măsuri pentru a stopa efecte în lanţ ale colapsului Băncii Silicon Valley. Acțiunile băncilor au continuat să scadă, dar bursele americane s-au calmat ulterior şi au crescut în timpul zilei, deşi au deschis pe roşu. Unul dintre cei mai mari perdanți pe bursă a fost Banca First Republic. În ciuda unui acord de finanțare suplimentară obţinut duminică de la JPMorgan Chase acțiunile sale au scăzut cu 75%, potrivit WSJ.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 18:03

Acțiunile băncilor americane continuă să scadă în ciuda măsurilor luate de autorităţi. Banca First Republic s-a prăbuşit cu 75%
First Republic Bank - Getty Images

Bursa americană a deschis luni pe roșu iar tranzacționarea acțiunilor mai multor bănci a fost oprită după ce băncile regionale au înregistrat unele dintre cele mai mari scăderi de pe piață. Acțiunile Băncii First Republic din San Francisco s-au prăbuşit cu 75%, PacWest Bancorp a scăzut cu 42%, Western Alliance Bancorp a scăzut cu peste 70%, Zions Bancorporation a scăzut cu 24%, în timp ce KeyCorp a scăzut cu 27%. Şi Bank of America a scăzut cu 3%, potrivit NBC News.

Bursele s-au calmat după ce investitorii au început să parieze că șocul financiar cauzat de colapsul Silicon Valley Bank ar putea determina Banca Centrală a SUA să oprească majorările dobânzilor. Bursa Dow Jones a crescut cu 230 de puncte, adică 0,7%, după ce a scăzut cu 284 de puncte. S&P 500 a crescut 0,8% după ce la un moment dat a scăzut cu 1,4%. Şi Nasdaq a crescut  cu 1,2%.

Acțiunile băncilor europene și asiatice au scăzut puternic luni, chiar dacă autoritățile de la Washington au garantat clienților Silicon Valley Bank că vor avea acces la toţi banii. Americanii pot "avea încredere" în sistemul lor bancar, întrucât acesta este "solid", a dat asigurări luni şi preşedintele american Joe Biden, în timp ce autorităţile încearcă să evite cu orice preţ o stare de panică ce ar împinge deponenţii la retrageri masive din bănci, un "bank run" cu efecte devastatoare.

Un val de retragere a depozitelor a provocat săptămâna trecută falimentul a trei bănci americane, SVB, Signature Bank şi Silvergate Bank, cea din urmă fiind o bancă mai mică şi cunoscută pentru legăturile sale privilegiate cu zona criptomonedelor. SVB, care nu a reuşit să facă faţă retragerilor masive ale depozitelor, a fost închisă vineri de către autorităţile americane. Duminică autoritățile de reglementare au suspendat activitatea Signature Bank și au preluat controlul asupra acesteia. 

Pe acelaşi subiect

Analiştii cred că FED nu va mai creşte dobânzile pentru a digera scandalul prăbuşirii SVB

Investitorii pariază că efectele falimentului Silicon Valley Bank vor forţa Rezerva Federală să renunţe la noi creşteri agresive ale ratelor dobânzilor, potrivit Financial Times. Goldman Sachs a declarat luni că nu se mai aşteaptă la o nouă majorare după şedinţa Fed de pe 22 martie având în vedere recentele tensiuni din sistemul bancar.

Schimbarea de pe pieţe reprezintă o răsturnare de situaţie faţă de săptămâna trecută, când investitorii credeau inevitabilă o creştere a dobânzii de 0,5 puncte procentuale, după ce Jay Powell a declarat că inflaţia americană rămâne încă încăpăţânat de ridicată, Fed fiind pregătită să adopte creşteri mai mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Acțiunile băncilor americane continuă să scadă în ciuda măsurilor luate de autorităţi. Banca First Republic s-a prăbuşit cu 75%