Antena Meniu Search
x

Germania a tăiat masiv TVA-ul la gaze ca să ușureze povara prețurilor galopante la energie

Guvernul german a anunţat joi reducerea TVA de la 19% la 7% pentru gazele naturale că să ajute populaţia să îşi asigure încălzirea în perioada iernii la preţuri mici. Cota de TVA de 7% la gazul natural va fi în vigoare până pe 31 martie 2024.

de Redactia Observator

la 18.08.2022, 17:22

Germania a tăiat masiv TVA-ul la gaze ca să ușureze povara prețurilor galopante la energie
Germania a tăiat masiv TVA-ul la gaze ca să ușureze povara prețurilor galopante la energie - Profimedia

Gvernul german a decis să reducă temporar TVA la gaze naturale, de la 19% la 7%, pentru a ajuta consumatorii în lupta cu scumpirile declanşate de războiul din Ucraina, relatează AFP. "Ne aşteptăm din partea companiilor să aplice riguros această măsură. Acesta este încă un pas în sensul relaxării situaţiei cetăţenilor", a declarat cancelarul Olaf Scholz, citat de publicaţia Die Welt. Guvernul de la Berlin va adopta în următoarele săptămâni al treilea set de măsuri compensatorii pentru atenuarea efectelor inflaţiei şi crizei energetice.

Această reducere a TVA urmează să rămână în vigoare până la sfârşitul lui martie 2024, a anunţat cancelarul Scholz. Creşterea preţurilor ”este o povară grea pentru multe persoane”, a admis şeful guvernului german.

Facturile la energie urmează să crească în mod sensibil începând de la 1 noiembrie. De la 1 octombrie distribuitorii de gaze naturale vor putea, printr-o nouă lege, să acopere scumpirile, transferând costurile către clienţi. Distribuitorii vor putea să ceară 2,4 eurocenţi în plus pe kilowatt-oră la particulari şi întreprinderi. Cu TVA, asta înseamnă 600 de euro în plus pe an într-o gospodărie medie cu doi copii şi un consum de 20.000 KWh.

Guvernul de coaliţie a încercat să scutească în întregime plata TVA-ului,o măsură refuzată de către Comisia Europeană. Germania a deblocat deja ajutoare în valoare totală de 30 de miliarde de euro, inclusiv o compensare a preţului la combustibil la pompă şi un un abonament în valoare de nouă euro, care permite călătorii cu transportul în comun şi cu trenuri regionale pe o perioadă de o lună. Însă această măsură încetează la sfârşitul lui august.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Germania a tăiat masiv TVA-ul la gaze ca să ușureze povara prețurilor galopante la energie