Antena Meniu Search
x

Video Ghișeul.ro are acum și o aplicație pentru smartphone. Cum se pot plăti taxe, impozite sau amenzi

Taxele, impozitele sau amenzile pot fi plătite de astăzi şi printr-o aplicaţie. Se numeşte Ghişeul.ro şi vine în completarea platformei care putea fi accesată până acum doar dintr-un browser. Autorităţile se laudă că i-au scăpat pe români de dosarul cu şină, dar experţii fiscali cred că mai e mult de muncă până vom putea vorbi de digitalizare în România. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 26.01.2023, 21:17

Vezi și

Mădălina Chiţac, reporter Observator: În loc să vin la direcţia de taxe şi impozite, acum am posibilitatea să descarc aplicaţia ghişeul.ro direct pe telefonul mobil. În aplicaţie, am acces la aproximativ 300 de taxe. Aşa că voi putea plăti impozitul, amenda primită sau voi putea face orice plată aferentă unui serviciu public. 

Aplicaţia care ar urma să ne scape de drumuri inutile şi cozi e deja disponibilă pentru dispozitivele IOS şi Android. 

Dragoş Vlad, președinte ADR: Reducem un traseu al birocrației între cetățean și instituțiile statului. Digitalizarea poate să rezolve această problemăă, poate implifica viata românului. 

Pentru a face plăţi în aplicaţia Ghișeul.ro utilizatorii au nevoie de un cont

Pe acelaşi subiect

Aceştia trebuie apoi să selecteze instituţia către care doresc să facă transferul şi să completeze datele cerute. În platformă există peste 1.500 de instituţii interconectate. De la consilii judeţene, prefecturi, universităţi sau companii de servicii publice. Aplicaţia vine în completarea site-ului ghişeul.ro, care putea fi şi până acum accesat dintr-un browser. 

Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării: Aproximativ 1,5 milioane utilizatori. Doar anul trecut sunt peste 350.000 de noi utilizatori ai platformei, o creştere cu o treime. Doar de la 1 ianuarie, anul curent, peste 65.000 de conturi noi, înseamnă aproximativ 3.000 de conturi în fiecare zi. În 2022 au fost efectuate 8,8 milioane plăti în platforma. 

Gabriel Biriş, expert fiscalitate: Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Dacă lucrurile merg bine pe o bucăţică, nu înseamnă că merg bine în ansamblu. Digitalizare înseamnă cu totul altceva. Înseamnă că eşti la un click distanţă de aproape orice serviciu public. Încă suntem departe de asta. 

Lipsa digitalizării, spun experţii în fiscalitate, aduce, pe lângă cozi, şi mai puţini bani colectaţi din taxe şi impozite. 

Gabriel Biriş, expert fiscalitate: România dacă şi-ar fi digitalizat măcar serviciile publice şi ar fi eficientizat colectarea la nivelul Bulgariei, am fi avut un plus la buget de 6 miliarde de euro, an de an. 

În câteva luni, în aplicaţia ghişeul.ro va fi disponibil şi cazierul judiciar, promite ministerul digitalizării. Dezvoltarea aplicaţiei a costat 200 de mii de euro, bani veniţi din fonduri private. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Ghișeul.ro are acum și o aplicație pentru smartphone. Cum se pot plăti taxe, impozite sau amenzi