Antena Meniu Search
x

Debranșarea de la RADET, avantaje și dezavantaje. Ce piedici li se pun celor care vor centrală termică

Tot mai mulți locuitori din Bucureşti vor să-și pună centrale de apartament, ca să nu mai depindă de apa caldă si căldura primite cu ţărâita prin sistemul centralizat. Sunt însă mai multe probleme: costurile şi durata lucrărilor. Despre avantaje şi dezavanteje, aflăm în materialul următor.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 19.10.2020, 20:34

Vezi și
  • Tot mai mulţi bucureşteni vor să scape de frigul din case
  • Pentru debranşare e nevoie şi de acordul vecinilor

Robert Badea, locatar: Am făcut cererea de debransare în aprilie şi a durat în jur de 4 luni până am reuşit să terminăm cu gazele.

De la an la an, tot mai mulţi bucureşteni vor să scape de frigul din case. Ca să nu mai depindă de căldura şi apa caldă furnizate de companiile primăriei s-au hotărât să investească în propriile centrale de apartament. Dar pe lângă bani, au nevoie şi de răbdare.

Andreea Milea, reporter Observator: Până la 31 august, data până la care s-au putut depune cererile, peste 1300 de bucureşteni au solicitat debranşarea de la RADET. Dintre ei, doar 260 au fost debranşaţi.

Robert şi-a montat centrala termică în urmă cu câteva luni. La costul de debranşare de aproximativ 3.000 de lei, s-a adăugat cel pentru centrala termică şi montajul. În total în jur de 20.000 de lei.

Robert Badea, locatar: Documente peste documente, cereri. Scump, dar merită pentru că avem condiţiile necesare. Nu aveam niciodată apă caldă, în casă era frig tot timpul.

Alţii încă stau în frig şi aşteaptă saltul spre "civilizaţie"

Tanţa Gherghina, administrator de bloc: Anul trecut am răbdat. Ne-am cumpărat calorifer electric dar nu îmi convine că dau şi la căldură plus curentul. Din an în an voi ajunge să fie mai greu să plătesc căldura. E foarte scumpă. La anul în primăvară, cum s-a terminat cu căldura de la RADET, mă debranşez. 

Pentru debranşare e nevoie şi de acordul vecinilor.

Preşedinte de bloc: Singura variantă pe care o are proprietarul care se simţe nedreptăţit este să îl dea în judecată pe proprietarul care nu vrea să îşi dea acordul. Ai nevoie si de bani, de nervi tari si de o firma serioasă ca sa faci proiectul la RADET, la debranşare.

Locatar: Nu avem altă soluţie. Ori plecăm de aici ori ne punem centrală. Facem un efort.

Iar efortul se vede la final în factură.

Pentru un apartament de două camere, o familie care primeşte căldură prin sistem centralizat plăteşte într-o lună de iarnă aproximativ 500 de lei, în timp ce, cu centrală termică, costurile sunt la jumătate.

Ionuţ Purica, expert în energie: Radet-ul are deocamdată nişte pierderi de transport foarte mari. Toate pierderile de pe traseu sunt încărcate către consumatorul de căldură. E adevărat că gigacaloria de gaz, la consumatorii cu centrale, costă ceva mai mult.

Printr-un ordin ANRE racordarea la gaze devine gratuită indiferent de distanţa faţă de reţea. Costurile vor fi suportate de distibuitorul de gaze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Debranșarea de la RADET, avantaje și dezavantaje. Ce piedici li se pun celor care vor centrală termică