Antena Meniu Search
x

Video Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Ce ministere primesc mai mulți bani, cine sunt perdanții

A doua şi ultima rectificare bugetară din acest an tocmai ce a fost aprobată în şedinţa de Guvern de astăzi. Sunt 8 ministere care primesc bani în plus, în timp ce, la polul opus, 12 instituţii-cheie vor avea bugetul diminuat.

de Larisa Bernaschi

la 17.11.2022, 21:41

Vezi și

Dacă, în proiectul pus în transparență decizională, vedeam că de la ministerul Educației, spre exemplu, se taie 80 de milioane de lei, în ședința de Guvern au hotărât ca acest minister să primească 320 de milioane în plus. Cer este că cea mai mare alocare de fonduri este pentru plata dobânzilor. Vorbim despre aproximativ 3 miliarde de lei, dar și pentru asistență socială, unde a fost alocat un miliard de lei, pentru luna decembrie. 

Cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri cea de-a doua rectificare bugetară pozitivă din acest an. Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 521,1 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 522,1 milioane lei.

”Conform prognozei macroeconomice de toamnă care stă la baza rectificării, este de aşteptat ca Produsul Intern Brut să înregistreze o valoare nominală de 1.396,2 mld. lei în anul 2022 (faţă de 1.372,5 miliarde lei avut în vedere la prima rectificare bugetară)”, precizează Executivul.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Deficitul bugetului general consolidat se menţine la 80,1 mld lei, diminuându-se ca procent în PIB, de la 5,84% din PIB la 5,74% din PIB. Execuţia bugetului general consolidat pe primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din PIB deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB, se mai arată în comunicat. 

Ajutor de stat pentru fermieri

Veniturile bugetului general consolidat au însumat de 331,48 miliarde lei, cu 22,6% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluţia favorabilă a acestora fost influenţată preponderent de avansul nominal al veniturilor din TVA, veniturilor nefiscale, încasărilor suplimentare din energie, contribuţiilor de asigurări şi impozitului pe profit. Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 373,18 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 18,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Exprimate ca procent din PIB, cheltuielile pe primele nouă luni ale anului 2022 au înregistrat o creştere cu 0,57 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 26,6% din PIB la 27,2% din PIB. Rectificarea bugetară acoperă cheltuielile obligatorii, cele de bună funcţionare, asigură cheltuielile de asistenţă socială. De asemenea, au fost redistribuite  fonduri pentru programele derulate la nivelul ordonatorilor principali de credite, care au impact în economie şi în sprijinirea populaţiei şi a companiilor, menţionează Guvernui într-un comunicat.

Totodată, se asigură finanţare pentru acordarea unui ajutor de stat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi au fost afectate de seceta pedologică. Se majorează, de asemenea, sumele alocate proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, inclusiv din asistenţă aferentă PNRR, se mai arată în informarea Executivului. 

Guvernul a majorat de patru ori suma pentru decontarea transportului elevilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu

Executivul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale 1/2011, iar actul normativ modifică cadrul legal privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Astfel, este majorată de patru ori suma destinată transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, va fi asigurată o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanta de până la 3 kilometri, iar pentru distanţele ce depăşesc această valoare, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună pentru fiecare kilometru. 

Potrivit comunicatului de presă al Executivului, în cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situaţia în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferenţa poate fi decontată din bugetele consiliilor judeţene. Elevilor care sunt cazaţi la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi localitatea de domiciliu, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi, atât pentru contravaloarea a patru călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea este făcută pe baza documentelor de transport. Sursa citată mai precizează că o altă modificare se referă stabilirea cadrului legal ce va permite autorităţilor locale să susţină transportul şcolar specializat de tip curse şcolare pentru transportul de la ori până la unitatea de învăţământ în toate etapele învăţământului preuniversitar - primar, gimnazial şi liceal.

Finanţarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale, conchide sursa amintită.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară din acest an. Ce ministere primesc mai mulți bani, cine sunt perdanții