Update Guvernul va compensa parțial prețul la pompă al benzinei și motorinei, pentru cel puțin 3 luni
Liderii coaliției au ajuns la un acord și urmează să anunțe compensarea parțială a prețului la pompă al carburanților, după o întâlnire informală la care au participat premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.
Compensarea prețului la benzină și motorină se va aplica pe lunile iulie, august și septembrie, iar impactul bugetar al acestei măsuri va fi susținut și din bugetul de stat, dar și de la companii. România are al patrulea cel mai mic preț la pompă, după Ungaria, Bulgaria și Polonia.
Într-o discuție informală cu jurnaliștii, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu au precizat că mai sunt elemente tehnice care trebuie clarificate, un anunț oficial urmând a fi făcut după ședința de Guvern de joi. În orice caz, scăderea TVA nu este o soluție, pentru că s-ar pierde în cel mult două-trei săptămâni.
Oficialii au declarat că nu este nevoie să se grăbească și că așteaptă cifre concrete, date privind colectările și evoluția economică generală. Nu este exclus ca în cele trei luni de compensare prețurile la carburanți să scadă oricum. De asemenea, transportatorii vor beneficia în continuare de o schemă de ajutor de stat de 300 milioane de lei, respectiv 50 de bani pentru fiecare litru de motorină sau benzină achiziţionat în limita sumei de 400.000 de euro.
ANAF urmează să facă verificările necesare la prețuri și va avea nevoie de trei săptămâni pentru a constata dacă a fost o creștere artificială.
- Formula de calcul a Ministrului de Finanţe, privind plafonarea preţurilor la combustibili. Pe cine afectează...
- PSD solicită ministrului Energiei să urgenteze o soluţie pentru preţurile la carburanţi: Orice întârziere...
- Prețul benzinei și motorinei va urca până la 10-11 lei. De ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine -...
Compensarea parțială a prețului la benzină și motorină va fi în sumă fixă, nu procentuală
Compensarea prețului la benzină și motorină va fi făcută cu o sumă fixă per litru, nu cu un procent din preț, iar Guvernul va analiza după 3 luni cum au evoluat prețurile la carburanți și dacă au scăzut sau nu.
Miercuri dimineaţă a avut loc o primă întâlnire între premierul Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, în contextul în care săptămâna trecută prim-ministrul le-a solicitat celor doi miniştri de resort să vină cu soluţii şi cu o analiză cum s-a ajuns ca preţul la carburant să ajungă la aproape 10 lei litrul la pompă.
Potrivit informaţiilor obţinute de Observator, ministrul de Finanţe, Adrian Câciu i-a prezentat premierului Nicolae Ciucă o formulă de calcul, astfel încât să existe un fel de plafonare la preţul de la pompă, însă la această plafonare de preţuri să contribuie toţi cei care sunt pe lanţul de aprovizionare. Cu alte cuvinte, să nu fie afectate doar benzinăriile.
Social-democraţii au afirmat că Ministerul Finanţelor a pus la dispoziţia Ministerului Energiei toate datele necesare pentru o reglementare justă în acest domeniu, iar experţii PSD sunt pregătiţi să vină în sprijinul Ministerul Energiei pentru elaborarea actului normativ.
În schimb, liberalii au susţinut că sunt o serie de măsuri fiscale prin care poate fi atenuată creşterea preţului la carburanţi, iar Ministerul Finanţelor trebuie să analizeze pârghiile prin care poate să acţioneze pentru a induce o scădere a preţului de la pompă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰