Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Prețul benzinei și motorinei va urca până la 10-11 lei. De ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine - Analiză

Creșterea prețului benzinei şi motorinei este o problemă infinit mai mare pentru români, decât creșterea prețului la gaze și energie, susţine prof.Dumitru Chisăliță, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă. Acesta susține că plafonarea prețului la pompă ar face mult mai rău decât bine și că măsura ar duce la instalarea penuriei de combustibili în România, în câteva luni. În plus, oprirea livrărilor prin conducta CPC până la portul Novorossiysk – Rusia va îngreuna importurile de ţiţei. Previzunile AEI arată că în viitorul apropiat prețul benzinei și al motorinei va la crește 10 lei/l, respectiv 11 lei/l.  

de Redactia Observator

la 21.06.2022 , 13:03

"În urmă cu 6 luni atrăgeam atenția că în anul 2022 se întrevede o tendință de creștere a prețului benzinei/motorinei, care va fi o problemă infinit mai mare pentru români decât creșterea prețului la gaze și energie, și că lipsa unor măsuri luate din timp din partea autorităților de diminuare a acestora, așa cum s-a întâmplat în cazul energiei electrice și a gazelor, va creea mari probleme. Așa cum s-a întâmplat întotdeauna, autoritățile române se miră astăzi de ceea ce era evident de acum 6 luni - a crescut prețul la pompă”, menţionează într-o analiză Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI. 

Radiografie situației

Situația actuală a României:

Articolul continuă după reclamă

a) România este o țară care conform INS în anul 2021 a consumat 13.853,1 mii tone produse petroliere (țiței brut rafinat în Romania și produse petroliere rafinate importate din alte țări), fiind dependentă în proportie de 78% de importuri.

Pe acelaşi subiect

b) Importurile de produse petroliere brute au fost realizate în anul 2021 de către 3 mari companii care dețin și rafinării în România:

i.    Rompetrol – care importă țiței din Kazakhstan, 3.482 mii tone, țiței adus prin conducta rusească (care traversează teritoriul rusesc prin conducta rusească Caspian Pipeline Consortium - CPC, până la portul Novorossiysk- Rusia de unde traversează Marea Neagră cu vapoare până în Portul Constanța) 

ii.    Lukoil – care importă țiței rusesc, 2,298 mii tone, (parțial țițeiul este adus prin prin conducta rusească CPC, până la portul Novorossiysk de unde traversează Marea Neagră până în Portul Constanța) 

iii.   OMV Petrom – care importă țitei din Rusia și din țări din afara Rusiei, 1.044 mii tone, țiței adus prin conducta rusească (care traversează teritoriul rusesc - CPC, până la portul Novorossiysk – Rusia de unde traversează Marea Neagră până în Portul Constanța) 

 

c)    Importurile de țiței brut din Federația Rusa a fost în anul 2021 la un nivel de cca 20% din total țiței important în România.

d)    Importurile de țiței brut care a ajuns în România în anul 2021 în proporție de 85% au traversat Federația Rusă prin conducta CPC până la portul Novorossiysk – Rusia, de unde a traversat Marea Neagră până în Portul Constanța

e)    Importurile de produse petroliere rafinate sunt în proporție de 26% din țări UE, 9% din țări non UE din Europa și 65% din țări din fosta URSS

f)    Capacitatea de rafinare a țițeiului în România este asigurată prin 3 rafinării care în anul 2021 au prezentat următoarea capacitate de rafinare:

i.    Lukoil – capacitate 2,4 milioane tone, din care gradul de încărcare în anul 2021 a fost de 96%,

ii.    Petrobrazi OMV Petrom – capacitate 4,5 milioane tone, din care gradul de încărcare în anul 2021 a fost de 97%

iii.    Rompetrol – capacitate 6 milioane tone din care gradul de încărcare în anul 2021 a fost de 58%.

România riscă să rămână fără jumătate din necesarul de benzină şi motorină

Analizand datele statistice prezentate mai sus, se pot trage câteva concluzii privind situația reală privind Securitatea alimentării cu produse petroliere a României, în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse:

  • Oprirea livrărilor prin conducta CPC, din Federația Rusă (pe motive tehnice sau de orice alta natură) care aduce 85% din țițeiul care se prelucrează în România, ar putea crea o criză a combustibilului în România (după epuizarea stocurilor strategice), parctic ar scoate de pe piață 42% din necesarul de produse petroliere,
  • Dacă s-ar adăuga la această situație și oprirea importurilor de produse petroliere care ajunge în Romania din alte țări din UE, care prelucrează țiței rusesc supus embargoului, am mai adăuga scoaterea de pe piață a încă 7% din necesarul de produse petroliere. Astfel, există riscul ca România, în urma embargoului aplicat Rusiei, să rămână fără jumătate din necesarul de benzină/motorină. 
  • Capacitatea de rafinare a României este de 12.9 milioane tone (din care 2,4 milioane tone a unei companii rusești care încă funcționează, chiar în condițiile embargoului impus) în condițiile în care consumul este de 13,8 milioane tone. Această situație crează o altă vulnerabilitate la adresa securității României.
  • Alternativa ca ţitţiul kazah să ajungă în Romania în situația opririi livrarărilor de Federația Rusă prin CPC, este că acesta să fie transportat cu vaporul de la Tenghiz (Kazakhstan) la Baku (Azerbaijan) și de acolo pe conducte până la Batumi (Georgia) și ulterior pe Marea Neagră la Constanța. Această rută are dezavantajul capacității reduse de transport disponibile, logistica insuficientă la Batumi. Important de menționat câ în urmă cu o lună KazTransOil a început transportul de țiței pe Marea Caspică plecând din portul kazah Tenghiz, probabil anticipând posibiltatea închiderii CPC. Această rută necesită timp pentru a se dezvolta, dar mai ales vine cu riscuri suplimentare și costuri de transport mai mari.

Creșterea prețului benzinei/motorinei o problemă infinit mai mare pentru români, decât creșterea prețului la gaze și energie

Dumitru Chisăliţă

În contextul efectelor cauzate de războiul din Ucraina și mai ales de sancțiunile impuse Federației Ruse, există și preocupări tot mai mari cu privire la posibilele riscuri de aprovizionare și exercită o presiune tot mai accentuată asupra sistemului logistic din UE și din România. Astfel, contextul din Marea Neagră și variantele de aprovizionare limitate la momentul actual sunt elemente care pot contribui la penurie de produse petroliere în viitor, explică Chisăliţă. 

În acest context, extrem de complicat, o plafonare a prețurilor la combustibil, ar determina limitarea acțiunilor realizate de către importatorii de țiței și ar arunca România într-o penurie de țiței și ar crea probleme mari cu disponibilitatea de produse petroliere în stații.

De ce a crescut de fapt prețul benzinei și motorinei la pompă

O analiză a estimărilor costurilor pentru produsele petroliere de la pompă, arată că față de aceeași zi din anul 2021, prețul la pompă este mai mare cu 63%, această creștere are la bază câteva considerente:

  • Creșterea cotațiilor țițeiului cu 64%, față de cotațiile din aceeași zi a anului 2021
  • Creșterea cursului valutar leu/dolar cu 14%, față de cotațiile din aceeași zi a anului 2021
  • Creșterea costurilor de transport maritim al țițeiului în Marea Neagră, cu peste 500%
  • Creșterea costurilor cu asigurările pentru navele care circulă în Marea Neagră cu peste 600%
  • Creșterea costurilor de rafinare cu cca 30%
  • Creșterea costurilor de furnizare cu cca 100%
  • Creșterea accizei percepute de stat cu 3%
  • Creșterea cotei TVA perceput de stat urmare a creșterii bazei de aplicare cu 63%

Creșterea prețului benzinei/motorinei o problemă infinit mai mare pentru români, decât creșterea prețului la gaze și energie

Dumitru Chisăliţă

Plafonarea prețului la pompă ar face mult mai rău 

Măsurile pe care România le ar putea lua pentru a combate actuala situație din benzinării, dar mai ales posibilele efecte în securitatea energetică a României, trebuie astfel gândite încât să nu ajungem în situația mult mai rea decât ne găsim în prezent și anume să ajugem în situația lipsei efective a carburanțiilor la pompă. Una dintre măsurile care ar face mult mai rău, decât bine este plafonarea prețului la pompă, susține Chisăliţă.

Ar fi momentul în care unele companii din Romania ar reduce eforturile uriașe pe care le fac în momentul de față pentru a găsi soluții să aducă țiței din alte părți ale lumii decât din Federația Rusă, respectiv folosind infrastructura rusească, explică profesorul Chisăliţă. 

Creșterea prețului benzinei/motorinei o problemă infinit mai mare pentru români, decât creșterea prețului la gaze și energie

Dumitru Chisăliţă

Creșterea prețului benzinei/motorinei o problemă infinit mai mare pentru români, decât creșterea prețului la gaze și energie

Dumitru Chisăliţă

Statul a câștigat 600 milioane euro din scumpirea benzinei și a motorinei la pompă

Urmărind cotațiile benzinei în anul 2022 putem să observăm că acestea au crescut cu 75%, mai mult decât dublu față de creșterea de preț din România. În același timp trebuie să observăm că statul a profitat din plin de pe urma acestei creșteri, banii încasați din TVA în acest an, din vânzarea benzinei crescând cu 40%.

În ceea ce privește cotațiile motorinei, în anul 2022 putem să observăm că acestea au crescut cu 80%, mai mult decât dublu față de creșterea de preț din România. În același timp trebuie să observăm că statul a profitat din plin de pe urma acestei creșteri, banii încasați din TVA în acest an din vâznzarea motorinei crescând cu 40%.

În fapt evoluția cotațiilor produselor petroliere este acțiunea care determină prețul la benzină și motorină, la nivelul pieței europene, preț care prezintă o volatilitate superioară prețului țițeiului urmare a dificultății accesării unor rute de transport, urmare a războiului din Ucraina și închiderea neprogramată a două mari rafinării europene.

Creșterea prețului benzinei/motorinei o problemă infinit mai mare pentru români, decât creșterea prețului la gaze și energie

Dumitru Chisăliţă

Statul în cazul combustibililor, la fel ca și în cazul gazelor și energiei electrice, este cel mai mare câștigător urmare a scumpirilor, preciează Chisăliţă. Concret, Statul a câștigat suplimentar față de perioada similară a anului trecut (primele 6 luni din anul 2022), 600 milioane euro din scumpirea benzinei și a motorinei la pompă. Firmele care vând combustibil probabil au căștigat suplimentar față de perioada similară a anului trecut, estimativ a zecea parte din cât a câștigat suplimentar statul.

În aceste condiții consider ca era normal să se inițieze măsuri încă de la începutul anului 2022, astfel încât aceste câștiguri suplimentare față de anul trecut să fie împărțite consumatorului român. În situația în care acești bani suplimentari, încasați fără nici un efort, erau dați consumatorilor, prețul ar fi fost în prezent la un nivel de 7.3 -  7.4 lei/l, susține Chisăliţă. 

Motorina riscă să ajungă 11 lei/l iar benzină 10 lei/l

Având în vedere riscurile care vor influența securitatea aprovizionării cu combustibil a României, dar și nivelul prețurilor din România:

- sancțiunile adoptate de UE asupra Rusiei (din toamnă Bulgaria și Ungaria vor putea vinde produsul doar la nivel național), determinând ca România să rămână fără o parte din produsele petroliere care proveneau din aceste țări,

- dependența României de 78% importurile de țiței și produse petroliere (mare parte din Federația Rusă) crează un risc mare atât asupra securității aprovizionării României, dar și o volatilitate mare a prețului la orice incident internațional în zona țițeiului,

- rutele alternative la CPC de aprovizionare cu țiței sunt foarte limitate și cu impact mare în preț (Georgia, Turcia, Bazinul Mediteranean), dar care probabil vor ajunge în viitor să fie accesate și se vor reflecta în creșteri de preț pentru benzină și motorină,

- creșterea prețului la asigurările navelor din Marea Neagră se va menține și în viitor urmare a războiului din zona și a minelor în derivă din Marea Neagră

- în contextul efectelor cauzate de războiului din Ucraina există și preocupări tot mai mari cu privire la posibilele eșecuri de livrare a titeiului în portul Constanța.

- oprirea neprogramată a două mari rafinării din Europa, va determina creșterea cererii de produse petroliere din zonele adiacente și implicit o creștere a prețului benzinei și motorinei,

- Ucraina este dispusă să preia toate cantitățile excedente din piață la preț mult peste piața din zona, fapt ce va crea un alt factor de creștere a prețului benzinei și motorinei,

- odată cu pachetul de sancțiuni impuse Federației Ruse,  România va importa produse non rusesti care sunt mult mai costisitoare,

previzunile AEI arată că în viitorul apropiat prețul benzinei și al motorinei va crește cel puțin până la nivelul cotaților pentru aceste produse, respectiv peste 11 lei/l la motorină și peste 10 lei/l la benzină.

Măsurile care se impun sunt: diminuarea TVA și acciza la combustibili, de a limita marjele comerciale la furnizori, de a întreprinde o puternică campanie de diplomație energetică pentru accesarea noilor surse și rute de transport țiței, de a dezvolta un plan pentru situații de urgență pentru consumatorii protrejați. Alternativa populistă de plafonare a prețului echivalează cu instalarea în câteva luni a penuriei combustibiliilor în România, concluzionează Chisăliţă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Ştiri economice » Prețul benzinei și motorinei va urca până la 10-11 lei. De ce plafonarea ar face mai mult rău decât bine - Analiză