Antena Meniu Search
x

Video Hidroelectrica a început să refuze anumiţi clienţi. Decizia, urmată de facturi uriaşe la energie şi scumpiri la raft: "Nu putem să oprim frigiderele noaptea"

Haosul de pe piaţa de energie continuă. Cel mai mare producător, Hidroelectrica, a început să refuze clienţii non-casnici care vor contracte noi. Compania a produs mai puţină energie în acest an din cauza secetei. Ca să satisfacă toate cerereile, ar trebui să o cumpere de pe piaţă la un preţ mai mare. IMM-urile sunt nevoite sa ia energie mai scumpă de la alţii. Iar asta se reflectă şi în preţurile produselor.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 20.09.2022, 20:26

Vezi și

Ştefania Grama are în Capitală două băcănii unde vinde produse alimentare tradiţionale. Costurile cu energia electrică o ajung la mai bine de 5.000 de lei pe lună, pentru cele două locaţii. "Avem patru frigidere şi un congelator. Şi becuri multe. Dar n-avem ce să facem, nu putem să ne ţinem clienţii pe întuneric şi nu putem să oprim frigiderele noaptea, cum ar dori domnul ministru", spune ea.

Facturi tot mai mari la energie în România

Odată cu noua ordonanţă din energie, următoarea factură va fi şi mai mare. "85% va fi plătit la preţul de 1 leu pe kW, iar cei 15% cu 3 lei şi ceva, cum am semnat contractul. Ceea ce reprezintă o creştere destul de mare, de până la 40%. 8.000 de lei pentru ambele locaţii ar fi costul energiei", adaugă Ştefania Grama, proprietar băcănie.

Şi-ar schimba furnizorul, dar nu prea are de unde alege. În prezent, cea mai bună ofertă de pe piaţă pentru IMM-uri este de 2,5 lei/KWh, la Hidroelectrica. Numai că, în ultima perioadă, compania a început să refuze clienţii non-casnici. Explicaţia? Hidroelectrica nu poate acoperi tot ce i se cere. 

Pe acelaşi subiect

Producţia Hidroelectrica, mai scăzută din cauza secetei

"Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, are în acest an o producţie mai scăzută, din cuza secetei. În primele 6 luni, a reuşit să producă 7,1 TWh, cu 29% mai puţin în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, fiind furnizor, Hidroelectrica ar avea şi posibilitatea să cumpere energie din alte surse, pentru ca mai apoi să o vândă", spune Mădălina Chiţac, reporter Observator.

Doar că ar cumpăra scump, ca să vândă ieftin. "Nu poţi implica o companie să aibă un astfel de comportament. Ea vinde cât produce. A promite că vinzi ceva pe care nu-l ai pentru ca ulterior să te duci în piaţă să cumperi la un preţ mai mare înseamnă să induci pierdere acestei companii. Trebuie să fim conştienţi că o singură companie, chiar dacă este de stat, nu poate să susţină consumul pentru toţi", este de părere Silvia Vlăsceanu, expert energie.

În plus, Hidroelectrica se teme şi de faptul că-şi va recupera greu banii de la stat, în urma suportării schemei de plafonare. În ultima perioadă, tot mai multe IMM-uri se confruntă cu probleme venite din partea funizorilor de energie. "Anumiţi furnizori de energie refuză semnarea de noi contracte. Sau îşi doresc semnarea de contracte la nişte preţuri foarte mari. Unii furnizori au spus că nu au cotă de piaţă alocată, sau nu au cotă de energie cumpărată ca să poată s-o revândă", a precizat Sterică Fudulea, secretarul general al CNIPMMR.

Facturile mai mari plătite de IMM-uri duc, într-un final, la produse şi servicii mai scumpe pentru clientul final. "Hidroelectrica nu se află în postura de a acoperi în totalitate cererile de contractare pentru non-casnic. Oferta se limitează strict la capacitatea proprie de producţie", au declarat reprezentanţii Hidroelectrica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Hidroelectrica a început să refuze anumiţi clienţi. Decizia, urmată de facturi uriaşe la energie şi scumpiri la raft: "Nu putem să oprim frigiderele noaptea"