Antena Meniu Search
x

Video Ideea inspirată prin care un fermier şi-a salvat cultura, în timp ce vecinii şi-au văzut munca distrusă. "N-am pățit așa ceva până acum"

E prăpăd în sudul ţării, după o săptămână întreagă de ploi. De culturile de cartofi noi s-a ales la propriu praful. Plantele sunt uscate iar legumele se usucă în mână. Agricultorii dau vina pe ploile acide, cauzate de poluare. Specialiştii, însă, îi contrazic.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 31.05.2023, 19:53

Vezi și

Gelu Firan privește descumpănit către culturile sale. A investit mii de lei în sistemul de irigații și aștepta o recoltă bogată. Trebuia să culeagă un TIR şi jumătate de cartofi, dar s-a ales praful. "A venit ploaia acidă. Deci apă multă. Cu ce a venit, că nici noi n-am pățit așa ceva până acum. N-am avut în niciun an. (n.r. Produc cartofi) de 30 de ani. De-o viață. Și n-am avut în niciun an așa ceva", povesteşte Gelu Firan, producător.

S-a ales praful de culturile de cartofi noi

"Două, maximum 300 de grame de cartofi recoltați de la unu, două, trei cuiburi. În mod obișnuit, trebuia să recoltăm de la fiecare cuib de cartofi cel puțin un kilogram", spune Cristina Oprea, reporter Observator. Câmpul arată de parcă a fost pârjolit. Plantele sunt uscate, iar cartofii se sfărâmă în mână.

"Am avut şi, uite, ni s-a... Cred că ploile astea. Dar ştiţi ce frumoşi au fost! Vai de capul meu, uite, uite aşa erau. Dar s-au mănit, nu ştiu", arată o femeie. "A plouat seara. A doua zi i-am văzut, i-am stropit imediat, și a doua zi s-au... Deci nu. Nici stropiți nu am mai avut ce să le facem", adaugă Gelu Firan, producător.

Pe acelaşi subiect

Mană sau ploaie acidă? Ce spun experţii

Deşi oamenii dau vina pe o ploaie acidă, specialiştii cred că altceva a distrus culturile. Mai exact, mana. "Mi se pare un atac foarte tipic de mană, culturile nu au fost protejate sau, din cauza ploilor, fermierii nu au putut intra să facă tratamentele preventive. Nu sunt ploi acide pentru că se vede clar, vegetaţia spotană, buruienile şi, respectiv, parcelele învecinate nu au nimic", explică Romulus Oprea, vicepreşedinte Federaţia Română a Cartofului.

"Ploile abundente din ultima perioadă pot influenţa apariţia bolilor la culturile de cartofi, tomate", a precizat Constantina Ungureanu, specialist în domeniul fitosanitar. Fermierii așteaptă acum reprezentanţii direcției agricole să constate paguba. Apoi vor întoarce brazda. 

Ideea inspirată a unui fermier român

Un alt fermier din Dolj a fost inspirat. "Ploaie acidă cu mană, cum zicem noi. Dar eram la jumate când am început să scoatem din ei. Şi i-am scos aşa. Dacă era mai-nainte, nu mai scoteam nimica", spune Ionel Popa, producător. A recoltat jumătate din cât spera, dar acum pune în locul cartofilor, vinete. Duce și grija culturii de pepene galben, de alături. 

Fermierii stau cu ochii pe prognoza meteorologilor. În anii trecuţi, grindina a făcut prăpăd în zonă. 

  • Reporter: Sistem antigrindină?
  • Ionel Popa, producător: Nu este.
  • Reporter: N-aveţi. Dacă mai dă încă un episod când leagă fructul?
  • Ionel Popa, producător: Le aruncăm.

Agricultorii aşteaptă ca oficialii de la Bucureşti să-şi ţină promisiunile. "Nu am reușit să acoperim toată țara, dar știm foarte bine că la ora actuală avem 3 milioane de hectare acoperite cu sisteme antigrindină, lucrăm la extinderea acestora", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii.

Asta înseamnă doar 20% din suprafaţa agricolă a ţării. "În fiecare an, asta este. Mila lui Dumnezeu", oftează Ionel Popa, producător.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Ideea inspirată prin care un fermier şi-a salvat cultura, în timp ce vecinii şi-au văzut munca distrusă. "N-am pățit așa ceva până acum"