Antena Meniu Search
x

Video Ideea prin care un român şi-a făcut afacerea extrem de profitabilă. Vecinii au început să îl copieze: "Merge genial"

Cojile de nucă nu mai sunt o pedeapsă, ci o soluţie fericită de a face economii în vremuri de criză. Un agricultor din Olt a găsit o alternativă ieftină şi eficientă pentru încălzirea solariilor: a înlocuit peleţii cu...cojile de nucă. Bărbatul cumpără "combustibilul" original de la producători locali, iar costurile s-au redus la  sfert. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 09.11.2022, 12:21

Vezi și

Valentin Vasile este de profesie inginer, dar de câţiva ani cultivă roşii în solarii. Cum afacerea nu mai era rentabilă din cauza facturilor tot mai mari, a încercat orice ca să o salveze.  Aşa a găsit o soluţie ingenioasă: a adaptat centrala care mergea pe peleţi la un "combustibil" alternativ: cojile de nucă.

Valentin Vasile, producător: Înainte, bunicii spuneau că băgau un făraș de coaja de nucă pentru a curăța soba. Şi am vrut sa curăţ centrala, să văd dacă curăță. Am văzut că e rentabil. 

Ideea genială prin care un român şi-a salvat afacerea

Cât de rentabil? 

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea - reporter Observator: Patru tone şi jumătate de coajă de nucă se folosesc pentru încălzirea acestui solar şi ar fi necesară aceeaşi cantitate dacă s-ar folosi peleţi. Diferenţa este însă la preţul de achiziţie. Dacă pentru o tonă de peleţi se plăteşte 2.500 de lei, pentru o tonă de coajă de nucă, fermierul scoate din buzunar doar 550 de lei.  

Femierul a comandat 30 de tone de nucă de la producătorii locali care vând miez de nucă. Coji de nucă se găsesc de vânzare şi prin anunţuri pe internet sau de la procesatori din Ucraina sau Republica Moldova. 

Valentin Vasile, producător: - Cât de mulţumit sunteţi de soluţia găsită? 

- Foarte mulţumit pentru că scade costul de producţie foarte mult.

Agricultorul a făcut şi alte schimbări în solarii. Vecinii i-au urmat exemplul şi au cumpărat coji de nucă să se încălzească. 

Vecin: M-a inspirat, am luat şi eu de la el şi am băgat în sobă şi merge genial, e foarte bun.    

România este cel mai mare producător de nuci al Uniunii Europene, cu peste 60 de mii de tone. Anul trecut, am avut o producţie de trei ori mai mare decât Spania şi de două ori peste Grecia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Ideea prin care un român şi-a făcut afacerea extrem de profitabilă. Vecinii au început să îl copieze: "Merge genial"