Antena Meniu Search
x

Video Ieftiniri modeste ale carburanţilor, în ultimele trei zile. Guvernul ar putea prelungi subvenţia de 50 de bani

Au avut loc ieftiniri firave la pompă, în ultimele trei zile. Este primul respiro după zecile de scumpiri care s-au ţinut lanţ, mai mult de o lună. Analiştii spun însă că bucuria nu va ţine mult. Ieftinirile sunt volatile, iar preţuri ca acum un an nu vor mai exista. Pentru a atenua şocul din benzinării, Guvernul ia în calcul să prelungească şi la anul subvenţia de 50 de bani. 

Lucia Cujbă
de Lucia Cujbă

la 21.11.2022, 19:51

Vezi și

În ultimele zile, carburanţii s-au ieftinit cu până la 10 bani pe litru, o reducere care a trecut neobservată de mulţi şoferi, după zecile de scumpiri din ultima lună. Cumulat, creşterea a fost de peste 60 de bani pe litru, adică 30 de lei în plus la un plin. 

În București, un litru de benzină porneşte la unele staţii de la 7,08 lei şi ajunge la 7,34 lei. Un litru de motorină costă între 8,32 lei şi 8,54 lei. Diferența de preț față de benzină se micşorează - acum este de un 1,20 lei, în medie, după ce în urmă cu o lună atinsese un nivel record de 1,5 lei/L.

Economiştii explică ieftinirile modeste. Companiile s-au grăbit să facă stocuri înaintea embargoului din 5 decembrie. Practic, există un surplus de petrol şi carburanţi pe piaţă. În plus, dolarul s-a depreciat, iar pe bursă, cotaţia ţiţeiului brent se menţine sub 90 de dolari. Reducerile sunt unele conjuncturale, care nu vor dura.

Experţii spun că România nu va avea parte de reduceri mari

Pe acelaşi subiect

"Nu mă aştept ca în România să existe mari reduceri de preţ. Aceste mici variaţii nu pot să ducă la schimbări importante", a spus profesorul de economie Mircea Coşea.  

România își acoperă necesarul de benzină din producție proprie. Motorină, însă, importă, cam o treime din consum, iar experţii spun că diferenţa de preţ între cele două va mai creşte. Motorina va avea şi în continuare o tendinţă de creştere, pentru că ea este adusă pe nave în proporţie de 70%, iar preţul asigurării transportului pe nave creşte ca urmare a dificulăţilor de război. 

Subvenţia de 50 de bani este valabilă până la sfârşitul anului. Dacă preţurile vor continua să crească, Guvernul ia în calcul prelungirea compensaţiei şi în 2023. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Ieftiniri modeste ale carburanţilor, în ultimele trei zile. Guvernul ar putea prelungi subvenţia de 50 de bani