Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Imagini dezolante: Sistemul de irigații, devastat de incompetență. Infrastructura a ajuns la nivelul de acum 50 de ani

Pretext de tăiat o panglică sau de laudă în campanii electorale. Atât mai reprezintă acum sistemul de irigaţii din ţară. E pornit doar la zile mari, cu fast şi cu promisiuni că România va fi din nou ce-a fost şi chiar mai mult de atât. Doar că pare o utopie. Magistralele care alimentează canalele sunt mâncate de rugină şi din staţiile de pompare s-a furat până n-a mai rămas nimic. Iar agricultorii mai cer ajutor doar de la Dumnezeu.

de Cristina Oprea

la 12.08.2021 , 21:32

Suntem în Mehedinţi, zona Gârla Mare. Culmea ironiei, în comuna care era altădată bazin legumicol, canalele de irigaţii sunt acum uscate ca iasca. De departe, clădirile care alimentează magistralele par impresionante. Abia când te apropii vezi paragina şi rugina. Iar de o iei pe traseul canalelor ajungi la staţiile de repompare. Au rămas o ruină. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Sistemul de irigaţii a devenit istorie şi în Dolj

Vezi și

Din ce a fost odată a mai rămas doar umbrar pentru animale. Oricum nu mai aveau nici ce să fure de acolo. Ogoarele se pârjolesc sub soarele nemilos. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Oprea, reporter Observator: Pare greu de crezut, dar acesta este un canal de irigaţii. De zeci de ani, pe aici nu a mai curs strop de apă. Spre disperarea fermierilor care muncesc cele peste 400 de hectare de culturi agricole care ar trebui udate de aici.

Reţeaua de irigaţii este administrată de Agenţia naţională de îmbunătăţiri funciare. Pe scurt: ANIF. Marii cultivatori acuză agenţia de incompetenţa. Şi refuză să mai semneze contracte păguboase.

Cornel Stroescu, agricultor: În acel contract nu se stipulează şi o obligaţie a ANIF. Doar fermierii au obligaţii. Obligaţia, dacă ar fi apă pe canal, să irigăm. Dar dacă ANIF-ul nu aduce apă pe canal şi noi avem probleme, aşa cum a fost şi anul trecut, şi anul acesta, şi în alţi ani. Pentru ce mai facem un astfel de contract? Ca să ce? Ca să justificăm scaunul lor de acolo?

Irigație doar pe hârtie, oficialii promit reabilitări

Specialiştii în agricultură vorbesc şi ei de incapacitatea statului de a gestiona problema irigaţiilor. De ani de zile, cei din minister se laudă că vor reabilita sistemul de irigaţii. Doar că nici asta n-ar mai fi suficient. 

Ion Gavrilescu, consultant agricol: Infrastructura pe care o avem este la nivelul anilor '70, '80. Când apa era preluată din surse şi pompată pe canale mari, deschise. Randamentul era foarte redus. Pentru că, prin evaporaţie, prin infiltraţii, practic randamentul este de 35%. Deci pierderile sunt colosale. 

Am solicitat un punct de vedere de la conducerea Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, însă directorul nu a dorit să comenteze. 

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Imagini dezolante: Sistemul de irigații, devastat de incompetență. Infrastructura a ajuns la nivelul de acum 50 de ani