Antena Meniu Search
x

Video Producţia de zmeură, grav afectată de ploile abundente urmate de caniculă: "Au mucegai; dacă plouă continuu pierdem toată recolta"

Ploile afectează toate culturile ţară. Deși anul trecut seceta a fost cea a pus probleme mari celor cu afaceri în agricultură, anul acesta ploile în cantități mari, urmate de zile caniculare, fac probleme inclusiv pentru cei care au mizat pe fructe. La zmeură spre exemplu, deși se anunță o recoltă promițătoare, ploaia face imposibila recoltarea și o parte din fructe se strică înainte de a fi culese.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 07.07.2021, 17:21

Vezi și

Agricultor: Toate fructele care cad sunt fructele care trebuie să cadă, pentru că au mucegai. Trebuiau recoltate dacă nu ploua.

Este realitatea din teren, după câteva săptămâni cu ploi torențiale urmate de zile caniculare. Zmeura, fructul vedetă al acestei perioade, este cel mai grav afectată de vremea capricioasă.

Agricultor: E în jur de 10% pierdere pentru că ploile au venit buluc cantitate mare de apă, fructele s-au copt forțat practic, soarele le arde foarte puternic, provoacă mucegai. Dacă plouă continuu pierdem toată recolta.

Virgil Sandu are o cultură de zmeură bio pe două hectare în Lețcani, judetul Iași, afacere de familie deschisa cu banii câștigați în străinătate. Acum, când ar trebui să culeagă roadele muncii.ploile ii dau peste cap toate planurile.

Pe acelaşi subiect

Doar astăzi, de pe aceasta plantație de zmeura, de pe aproximativ un hectar se vor culege în jur de 150 de kilograme de fructe. O de caserola de 500 de grame care se va vinde tot astăzi, după ce e culeasă, cu aproximativ 13 lei. Prețul nu este nici mai mic și nici mai mare decât anul trecut tocmai pentru că cererea este foarte mare.

Producţia de zemură este la jumătate din cauza vremii extreme

Agricultor: Astea sunt repercusiuni de la seceta de anul trecut. Unele plante n-am reusit sa le salvăm, unele au murit. Anul trecut a trebuit să o tăiem cu tot fructe, de jos, la rasul pământului.

La piața însă, deși prețul este mai mic, clienții nu se arată dornici.

Cumpărătoare: E foarte scumpă, e scumpă pentru noi acum în perioada asta, pentru copii da e foarte bună cu zahăr, pentru iarnă de răceală e foarte bună.

Vânzătoare: Mai cumpără unii, alții zic că e scumpă.

Prețul rămâne neschimbat la producătorii locali, 25 de lei pe kilogram.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Evenimente » Producţia de zmeură, grav afectată de ploile abundente urmate de caniculă: "Au mucegai; dacă plouă continuu pierdem toată recolta"