Antena Meniu Search
x

Importăm mâncare din străinătate, în timp ce fermierii români riscă să îşi piardă afacerile

Avem un potenţial agricol legendar, dar importăm mâncare de şapte miliarde de euro pe an! E paradoxul românesc din care pierd şi producătorii, şi consumatorii. Importurile de alimente s-au dublat în numai patru ani. Cumpărăm din supermarketuri carne, peşte şi lactate aduse de la mii de kilometri, în timp ce fermierii români riscă să îşi piardă afacerile.

de Redactia Observator

la 08.10.2019, 21:31

Vezi și

Avem un potenţial agricol legendar, dar importăm mâncare de şapte miliarde de euro pe an! E paradoxul românesc din care pierd şi producătorii, şi consumatorii. Importurile de alimente s-au dublat în numai patru ani. Cumpărăm din supermarketuri carne, peşte şi lactate aduse de la mii de kilometri, în timp ce fermierii români riscă să îşi piardă afacerile.

Cerere există, însă mai mult pentru marfa adusă de peste hotare - în cantităţi tot mai mari. În doar patru ani, s-au dublat practic importurile de carne de vită proaspătă. În timp ce producătorii români bat pasul pe loc. Domnul Baciu creşte 1.300 de vaci, într-o fermă din Călăraşi. De doi ani, nu reuşeşte să crească vânzările, pentru că nu-şi permite să scadă preţul.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

La fel se întâmplă şi în cazul lactatelor. Din 2014 până anul trecut, valoarea importurilor a crescut cu 30 de milioane de euro.

Îngrijorător e faptul că şi carnea de porc - de departe preferata românilor - vine într-un procent uriaş de peste hotare. Anul trecut, am importat o cantitate în valoare de peste 500 de milioane de euro. Pesta porcină e de vină, spun producătorii români, care nu mai pot acoperi cererea. Au fost forţaţi să închidă zeci de ferme şi să crească preţurile.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Cum sunt avantajaţi fermierii din alte ţări europene? Primesc subvenţii şi pentru animale, şi pentru terenul deţinut. Sau în funcţie de productivitate. La noi în ţară, un fermier care deţine 10 hectare de teren şi 10 oi primeşte tot atâţia bani cât cel care are aceeaşi suprafaţă de teren, dar n-are animale, deci nici cheltuieli atât de mari.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Avem potenţial agricol, dar nu-l fructificăm. În Franţa, animalele stau pe păşuni aproape jumătate de an, nu în ferme. Asta înseamnă cheltuieli mai mici cu angajaţii, energia, gunoiul. Preţul combustibilului folosit şi al medicamentelor este şi el redus. Sunt măsuri de care România e departe.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Importăm mâncare din străinătate, în timp ce fermierii români riscă să îşi piardă afacerile