Antena Meniu Search
x

Impozitarea chiriilor în 2024. Ce se schimbă de la 1 ianuarie pentru proprietari

Anual, zeci de mii sau poate chiar sute de mii de români îşi scot diferite proprietăţi la închiriat, iar aceştia trebuie să ştie că, de la 1 ianuarie 2024, se schimbă sistemul de impozitare.

de Redactia Observator

la 01.12.2023, 13:36

Românii care scot proprietăţi la închiriat ar urma să achite impozite mai mari de la 1 ianuarie 2024
Românii care scot proprietăţi la închiriat ar urma să achite impozite mai mari de la 1 ianuarie 2024 - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Românii au obligaţia să înregistreze contractele de închiriere în maxim 30 de zile.

Afacerile imobiliare au explodat după Revoluţia din 1989. Mulţi români au investit în diferite proprietăţi pe care, ulterior, le-au scos la închiriat, pentru a-şi amortiza investiţiile şi a face profit.

Iar românii care au proprietăţi la închiriat trebuie să ştie că, de la 1 ianuarie 2024, sistemul de impozitare se schimbă pentru chirii, considerându-se, practic, că posibilitatea de a avea proprietăţi la închiriat este un lux.

Cum se va face impozitarea chiriilor în 2024

În principiu, vorbim despre posibilitatea ca, de la 1 ianuarie 2024, impozitul pentru chirii să se dubleze, practic. Impozitul ar urma să fie calculat în funcţie de numărul de proprietăţi scoase la închiriat, dar şi în funcţie de alte detalii.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, există informaţii conform cărora se elimină cota de cheltuieli forfetare, urmând să se aplice o impozitare de 10% asupra întregului venit brut.

Declararea veniturilor din chirii

Autorităţile au reinstaurat obligaţia care arată că aceste contracte de închiriere trebuie înregistrate oficial în cel mult 30 de zile de la încheierea lor sau de la momentul în care acestea suferă modificări.

Există, însă, posibilitatea ca cei care închiriază proprietăţi să colaboreze cu autorităţile în sistem online. Concret, vorbim despre posibilitatea ca aceste contracte de închiriere să fie înregistrate prin intermediul platformei Spaţiul Privat Virtual, completând formularul special "Cerere de înregistrare a contractelor de închiriere".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Impozitarea chiriilor în 2024. Ce se schimbă de la 1 ianuarie pentru proprietari