Antena Meniu Search
x

Anunțul OMV Petrom despre gazele din Marea Neagră, din zăcământul Neptun Deep, investiție de 4 miliarde de euro

În plin scandal legat de boicotarea austriecilor, OMV Petrom a confirmat marți că a depus alături de Romgaz o declaraţie de descoperire comercială pentru începerea producției de gaze în Marea Neagră din zăcământul Neptun Deep. În vară, Romgaz a cumpărat licența de la Exxon, în vederea exploatării gazelor din Marea Neagră: un miliard de dolari a plătit statul român.

de Redactia Observator

la 13.12.2022, 16:52

Anunțul OMV Petrom despre gazele din Marea Neagră, din zăcământul Neptun Deep, investiție de 4 miliarde de euro
Exploatare de gaze din Marea Neagră - OMV Petrom

OMV Petrom confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială la Agenţia Naţională de Resurse Minerale de către titularii concesiunii Neptun Deep, acesta fiind un prim pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie, estimată pentru mijlocul anului viitor.

"OMV Petrom, operator al proiectului Neptun Deep, confirmă depunerea declaraţiei de descoperire comercială de către titularii concesiunii. Declaraţia de descoperire comercială reprezintă un pas intermediar în procesul de luare a deciziei finale de investiţie şi începerii dezvoltării. Investiţia totala a titularilor pentru dezvoltarea proiectului a fost estimată la până 4 miliarde de euro. În contextul îndeplinirii tuturor paşilor procedurali, decizia finală de investiţie este estimată pentru mijlocul anului 2023, iar prima producţie de gaze pentru începutul anului 2027", precizează reprezentanţii OMV Petrom într-o declaraţie pentru Agerpres

Luna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa strategică a proiectului Neptun Deep pentru România şi a solicitat conducerii OMV începerea cât mai rapidă a exploatărilor offshore în cadrul perimetrului deţinut de Romgaz şi OMV Petrom, având în vedere că legea offshore este una favorabilă şi se află în vigoare.

Conducerea OMV a prezentat cu acea ocazie stadiul proiectului şi paşii cheie realizaţi, asumând angajamentul de a adopta decizia finală de investiţie la mijlocul anului 2023, astfel încât exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep să demareze cât mai curând posibil.

În 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp cu adâncimi ale apei care variază între 100 şi 1.700 metri.

Participaţia ExxonMobil a fost achiziţionată ulterior de S.N.G.N Romgaz S.A. Finalizarea tranzacţiei şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, a fost anunţată în vara acestui an

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Anunțul OMV Petrom despre gazele din Marea Neagră, din zăcământul Neptun Deep, investiție de 4 miliarde de euro