Video Trucul prin care putem economisi 120 de lei pe an, la factura de curent
Facturile tot mai mari la energia electrică i-au determinat pe multi să fie mai cumpatati. O arată clar chiar datele oficiale: s-a consumat cu şase la sută mai puţin curent electric în primele cinci luni ale acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2021.
Facturile uriaşe la curent electric au băgat frica în români. Aşa că mulţi au început să facă economie: să mai stingă din becuri sau le schimbe cu unele care consumă mai puţin.
Bărbat: „Întotdeauna am avut grijă. Eu nu ies dintr-o cameră să las lumina aprinsă, închid. Din acest punct de vedere, mereu am avut grijă. Şi în continuare am.”
Bărbat: „Ne întoarcem la vechiurile obiceiuri din vremea Ceausistă, să zic aşa. Mie acum mi-a venit 250 de lei, în condiţiile în care nu consum. Am un frigider, iar de călcat mai puţin.”
Femeie: „Călcăm mai puţin. Mai repede călcăm în picioare, dacă se poate. Televizorul la mine nu există. Din când în când îi mai dau drumul la o ştire.”
- Cât costă o nuntă, după noul val de scumpiri. Şi invitaţii au de dat mai mulţi bani: lasă în plic salariul...
- Raționalizări ca în vreme de război în Europa, de teama că rușii vor tăia complet gazul. Măsuri drastice în...
- Prețul petrolului a revenit la nivelul de dinaintea războiului din Ucraina. Popescu: Benzinăriile ar trebui să...
Consumul casnic a scăzut în perioada ianuarie-mai 2022, cu peste şase la sută, arată cifrele INS.
Nagz Bege, vicepreşedinte ANRE: „Anul acesta, consumul nostru de energie electrică este la un nivel foarte scăzut. Este foarte probabil ca preţurile mari pe care le avem la electricitate şi gaze naturale să îi determine pe consumatorii casnici să ia niste măsuri. Unii cred că deja au si investitit în anumite măsuri de eficienţă energetică.”
Câteva recomandări de la specialişti, pentru a plăti mai puţin
Olivian Savin, expert energie: „Dacă scoatem din priză toate aparatele electrocasnice, într-un an de zile am putea economisi undeva până la 120 de lei cu preturile de azi. Schimbând becurile economice, putem economisi până la 80% din costul aferent iluminatului.”
Adrian Maniutiu, economist: „Să folosim echipamente eficiente enrgetic. Este o investiţie care aparent ar putea să pară mare, dar in timp se amortizează.”
Mai multe asociaţii de proprietari au luat deja aceste măsuri
Tanţa Gherghina, asociaţia de proprietari: „Eu mi-am schimbat toate becurile pe economic şi plăteam la 100 şi ceva de lei factura, iar acum plătesc până în 100.”
Singura creştere a consumului de energie electrică a fost înregistrată la iluminatul public, aproape 7%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰