Antena Meniu Search
x

Video Închirierea apartamentelor în blocurile cu bulină ar putea fi interzisă. Mulţi dintre cei care stau în chirie nici măcar nu ştiu pericolul la care se expun

Guvernanţii vor să pună Capitala pe picioare. Cel puţin pe hârtie. Şeful de la dezvoltare propune adoptarea de urgenţă a unui proiect prin care să fie interzisă închirierea apartamentelor în blocurile cu bulină. Grabă cu legea, nu şi cu aplicarea. Prima etapă, o analiză vizuală a clădirilor din teren, are ca termen de execuţie....iunie 2026! Altfel spus, în trei ani se schimbă primarii, dar inginerii administraţiilor locale vor fi tot în teren să numere crăpături  şi balcoane de pe care pică tencuiala. 

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 24.02.2023, 09:19

Vezi și

Mulţi dintre tinerii care stau cu chirie în blocurile cu bulină roşie din Capitală nici măcar nu ştiu pericolul la care se expun. Şi asta pentru că de pe clădiri a dispărut bulina. Ministerul Dezvoltării vrea să schimbe de urgenţă legea. Proprietarilor le-ar putea fi interzis să închirieze apartamente în clădiri cu risc seisimic 1 până ce nu vor fi consolidate. 

Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei: Dacă o să faceți un recensământ în blocurile cu bulină roșie o să vedeți că nu locuiesc proprietari acolo, locuiesc chiriași. Mulți își închiriază un risc.

De urgenţă schimbarea nu şi reabilitarea

Conform proiectului, primul pas, adică evaluarea vizuală va dura 3 ani. Altfel spus, angajaţii primăriei vor avea timp până în 2026 să constate cât de avariate sunt clădirie.

Pe acelaşi subiect

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Mă uit pe istoricul acestei clădiri, mă deplasez la fața locului și într-o oră, fac evaluarea vizuală rapidă. Dacă constat că sunt elemente de structură, de modificare care sunt vizibile vizual, atunci declanșez procedura de expertizare de risc seismic deci nu durează în timp foarte mult. 

Proprietarii nu sunt convinşi că vor reabilitarea clădirilor, mulţi se plâng că pierd bani în perioada lucrărilor

Proprietar: Nu e normal, ori nu ai voie nici tu, dar nici cel care vine la tine. 

Clădirile cu bulină nu vor mai putea găzdui nici restaurante sau sălile de evenimente. De altfel, spun reprezentanţii horeca, asta ar trebui să se întâmple deja.

Daniel Mischie, presedinte Hora: Există o reglementare legală prin care activităţile comerciale de orice tip nu pot obţine autorizaţie de funcţionare în clădirile cu risc seismic. E normal ca securitatea clienţilor să primeze în faţa avantajelor comerciale.  

Teatrul Nottara a fost încadrat în clasa 1 de risc seismic

În urma unei evaluări făcute în decembrie 2015, Teatrul Nottara a fost încadrat în clasa 1 de risc seismic, ceea ce a venit la pachet cu suspendarea activitatii. Decizia a fost contestată de conducere iar 7 luni mai târziu sălile teatrului erau pregătite să îşi primească din nou pe spectatori. O a doua echipă de experţi constata că evaluarea iniţială era greşită.  

Reprezentanţii Inspectaoratului de stat in constuctii cred că pentru unele clădiri nu se mai poate face nimic. 

Paul Racoviță, inspector general ISC: Sunt anumite lucruri pe care nu le mai poți consolida, și atunci părerea mea e că ar trebui luate în calcul și varianta demolării și reconstruirii.

Proiectul se află pe masa Guvernului şi va intra în curând în dezbatere publică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Închirierea apartamentelor în blocurile cu bulină ar putea fi interzisă. Mulţi dintre cei care stau în chirie nici măcar nu ştiu pericolul la care se expun