Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Disperare pentru zeci de oameni ale căror apartamente sunt în reabilitare din 2010: "Noi ăştia în vârstă nu ştiu dacă mai apucăm; aici este drama"

O clădire din centrul Capitalei, cu bulină roşie, este de mai bine de 10 ani în reabilitare, însă doar pe hârtie. În ultimul deceniu, firma care ar fi trebuit să se ocupe de reparaţii nu a făcut decât să pună lacătul pe uşă.

de Andreea Milea

la 05.07.2021 , 20:09

Adevărata dramă este a proprietarilor care nu mai pot locui în propriile apartamente şi sunt obligaţi să stea în locuinţe sociale.

Mădălina Diaconescu, proprietar: De zece ani stăm fără proprietăţi! Proprietăţile noastre sunt confiscate de Primăria Bucureşti!

Este drama a 28 de oameni lăsaţi pe drumuri de autorităţi după ce blocul lor din centrul Capitalei a intrat în programul de reabilitare al primăriei. Dar nu acum, ci în 2010! De atunci locatarii au rămas practic fără apartamente de sute de mii de euro şi s-au mutat în locuinţe sociale puse la dispoziţie de municipalitate.

Vezi și

Oamenii ar fi trebuit să se întoarcă acasă în cel mult trei ani

Mădălina Diaconescu, proprietar: Au zis că trebuie să reevaluăm, să facem din nou o estimare a cheltuielilor. Nişte baliverne! Acum încă se evaluează! Problema este că nici măcar nu au asigurat clădirea şi dacă se va întâmpla, doamne fereşte, să cadă un balcol, o piatră, un acoperiş, nimeni nu plăteşte din partea primăriei. o să cadă răspunderea pe noi.

Localnic: Dezamăgită! În ce hal poate arăta!

Localnic: Doamne fereşte! Treci într-o zi, nu ştii când îţi cade în cap.

Localnic: De doi ani de când lucrez eu aici, de luni până vineri, nu am văzut nicio echipă. Nu s-a mai făcut nimic. Absolut nimic. Nici măcar să vină să se uite.

Localnic: Din câte am înţeles au facut nişte stâlpi. Nişte stâlpi de susţinere ca să nu cadă.

Primăria capitalei dă vina pe firma de construcţii care a intrat în faliment după ce a încasat cinci milioane de lei.

"Constructorul nu a asigurat forţa de muncă necesară pe șantier. În final constructorul a părăsit şantierul și a abandonat lucrările" a transmis Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic

Şi nu sunt singurii într-o astfel de situaţie.

Localnică: Blocul meu se consolidează.

Reporter: De câţi ani e în consolidare?

Localnică: 3 ani aproape! Am zis că stăm un an jumate, 2 maximum. Aici stau oameni şi de 8 ani! Deci este groaznic!

Localnică: Noi ăştia în vârstă nu ştiu dacă mai apucăm. Aici este drama.

Reporter: Câţi ani aveţi?

Localnică:  93.

Matei Sumbasacu, preşedinte Re Rise: Prima entitate care trebuie să atace este primăria. Ea trebuie să acţioneze în judecată firmele dar aceste firme sunt de obicei micuţe. Multe dintre ele nu se mai găsesc, sunt în insolvenţă, în faliment.

Reprezentanţii primăriei capitalei nu ştiu când îşi vor recupera oamenii casele. Anunţă însă că atunci cînd blocul va fi gata vor trebui să plătească cheltuielile de consolidare într o perioadă de 25 de ani.

Andreea Milea Like

Am început cu muzica, am continuat cu dansul şi am ales jurnalismul. Ce au în comun? Zilnic găseşti ceva nou. Cât de mult înseamnă un cuvânt, un moment sau 10 secunde înainte de live.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Disperare pentru zeci de oameni ale căror apartamente sunt în reabilitare din 2010: "Noi ăştia în vârstă nu ştiu dacă mai apucăm; aici este drama"