Antena Meniu Search
x

Încotro se îndreaptă piața imobiliară din România

Piața imobiliară din România este din ce în ce mai atractivă, mai ales pe segmentul office.

Piața imobiliară din România este din ce în ce mai atractivă, mai ales pe segmentul office.Investitorii internaționali sunt din ce în ce mai atrași de statele din centrul și sud‐estul Europei. În 2015, România și Ungaria s‐au apropiat foarte mult de Cehia și Polonia în ceea ce privește atractivitatea pentru investitori, deși Ungaria este privită cu suspiciune din cauza riscurilor de ordin politic, conform rics.org.

România se află pe un trend economic pozitiv, lucru subliniat și de previziunile specialiștilor cu privire la PIB ul țării noastre, care va înregistra cea mai mare creștere din Uniunea Europeană în 2016. Conform priorităților strategice pentru 2016 publicate în luna ianuarie de Guvernul României, principalele obiective ale Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri sunt creșterea investițiilor străine și trasarea planului de dezvoltare economică pe termen lung a țării. Însă domeniul aflat în cea mai mare expansiune din ultimii ani este piața imobiliară, în general, și piața de birouri, în particular. Piața imobiliară din România a crescut cu 10% în 2015, comparativ cu anul precedent, conform publicației Rexe News. Procentele cuprind atât valoarea proprietăților imobiliare, cât și tranzacțiil efectuate anul trecut în România. Conform unui raport citat de Romania Insider, trendul se va păstra și în 2016. Bucureștiul conduce detașat pe piața spațiilor de birouri În 2016, suprafața totală a spațiilor de birouri care vor fi livrate în Capitală va atinge 408.000 mp. Cifra este de cinci ori mai mare decât cea de 72.500 mp, înregistrată în 2015 în București.

Totodată, suprafața totală de spații de birouri care va fi livrată în 2016 este cu 10% mai mare decât precedentul record istoric stabilit în 2009. Suprafața totală a spațiilor de birouri închiriate în 2015 a fost de 240.000 mp, cu 20% mai mică decât în 2014. Scăderea cifrelor a fost un rezultat al contextului crizei imobiliare din 2009‐2010, când au fost încheiate foarte puține tranzacții, majoritatea pentru o perioadă de cinci ani.

Prin urmare, din moment ce foarte puține contracte au expirat în 2015, la fel de puține companii au fost nevoite să‐și caute un nou spațiu pentru a‐și desfășura activitatea. Efervescența din 2016 a pieței de birouri se va menține și în 2017, când vor fi livrați 315.000 mp. Prin urmare, la finalul anului 2017, suprafața totală livrată în decurs de doi ani va reprezenta o treime din totalul suprafețelor de birouri din București. Companiile de IT&C continuă să reprezinte cea mai activă industrie de pe piața de office și au închiriat 330.000 mp de spații de birouri în ultimii trei ani. Totodată, cererile din partea unor astfel de companii au reprezentat 51% din totalul cererilor, în 2015. Un exemplu în acest sens este compania Infineon Technologies, care își extinde birourile din Novo Park –  parcul de afaceri deținut de omul de afaceri Liviu Tudor –  la o suprafață totală de 7500 mp. Totodată, compania a semnat recent prelungirea contractului de închiriere până în 2024, marcând un record pe piața de birouri din România pentru cel mai longeviv chiriaș într‐un parc de birouri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Încotro se îndreaptă piața imobiliară din România