Antena Meniu Search
x

Video Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni

Veşti bune pentru toţi românii care au credite bancare dependente de ROBOR. Indicele la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la credite, a ajuns la cea mai mică valoare din utlimele patru luni şi jumătate. Atfel, de la 7,70%, cât înregistra în sesiunea precedentă, ROBOR coboară la 7,66%. Ca reper, în data de 26 octombrie, de exemplu, indicele avea valoarea de 8,21%, după ce pe 1 august depăşise pragul psihologic de 8%. 

de Redactia Observator

la 12.12.2022, 17:46

Vezi și

Şi ROBOR la 6 luni se află pe o pantă descendentă. Valoarea acestuia a scăzut şi ea, de la 7,91% la 7,88%.  Cea mai mare valoare a atins-o tot la sfârşitul lui octombrie, adică 8,31%. Vorbeam atunci despre cea mai mare valoare din ultimii aproape.... 13 ani! 

Creşterea ROBOR a început în februarie anul acesta, pe fondul războiului din Ucraina. Iar acum căderea pare că vine după ce Consiliul Concurenţei a luat băncile la verificat. Asta, în contextul în care bancherii au fost acuzaţi că ar fi făcut anumite înţelegeri, peste cele uzuale, pentru a creşte nejustificat dobânzile ROBOR. 

Trebuie ştiut - evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, printre care politica monetară a Băncii naţionale, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia, dar şi politica fiscală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni