Antena Meniu Search
x

Industria din România fără șomeri și cu salarii lunare de peste 3.000 de euro

Au devenit deja cunoscute performanțele elevilor români la Olimpiadele Internaționale de Informatică și știm deja că la Microsoft a doua limbă vorbită este româna, fapt care face România extrem de atractivă pentru marile companii din domeniu. În cadrul acestei industrii, în țara noastră nu există șomeri, iar salariile ajung la câteva mii de euro pe lună pentru un angajat de nivel mediu.

Au devenit deja cunoscute performanțele elevilor români la Olimpiadele Internaționale de Informatică și știm deja că la Microsoft a doua limbă vorbită este româna, fapt care face România extrem de atractivă pentru marile companii din domeniu. În cadrul acestei industrii, în țara noastră nu există șomeri, iar salariile ajung la câteva mii de euro pe lună pentru un angajat de nivel mediu.

Specialiștii români din IT sunt foarte căutați de corporații, iar prestigiul lor a trecut granițele țării. Asta determină marile companii din domeniu să vină chiar la sursă și să investească în țara noastră. IT‐iștii români beneficiază de o mulțime de oportunități de locuri de muncă atât în companii mari, cunoscute în toată lumea, cât și în start‐up‐uri autohtone.

Companii specializate în servicii IT, precum HP, Luxoft sau Infineon Technologies au deja sute de angajați în sediile din Novo Park, București, și tot mai multe mari companii din Europa și Statele Unite sunt atrase de potențialul pe care îl are România în această industrie. De altfel, Liviu Tudor, fondatorul Genesis Development, companie ce detine Novo Park, are deja în plan extinderea parcurilor de afaceri West Gate, din Miliatari, și Novo Park, din zona Pipera, deoarece gradul de închiriere a acestora se apropie de 100%.

Câți români lucrează în IT și care este salariul mediu în această industrie

Potrivit platformei Euractiv, în România existau la finalul anului trecut 13.800 de companii IT cu 76.000 de angajați si alte 17.000 de PFA‐uri în această industrie. Aproape jumătate (45%) dintre specialiștii IT români lucrează în Capitală, în vreme ce densitatea cea mai mare se regăsește la Cluj, unde 1 din 25 de angajați lucrează în această arie. Acesta este și motivul pentru care Clujul a fost numit de portalul TechCrunch Sillicon Valley din Transilvania.

Remunerațiile lunare ale celor care lucrează în IT sunt peste media salariilor din țara noastră și chiar și tinerii la început de carieră pot avea un salariu îndestulător în această industrie. Salariul unui programator începător pornește de la 500 de euro pe lună, iar programatorii seniori ajung și la 3.500 de euro/lună.

Deși pentru țara noastră par salarii mai mult decât mulțumitoare, programatorii români au salarii mult mai mici decât cei din Elveția, Belgia sau Marea Britanie. Pentru că în acest moment cererea depășește oferta, iar companiile încearcă să‐și păstreze programatorii cu orice preț, perspectivele salariale par a fi pe un trend ascendent.

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), cifra de afaceri a sectorului de software și servicii IT a crescut cu peste 20 de procente în 2014 față de anul anterior. În 2015 s‐a ajuns la o cifră de 3,08 miliarde de euro, iar prognoza ANIS pentru anul acesta este o creștere de peste 17%, ce ar duce cifra acestei industrii la 3,6 miliarde de euro.

Și în ceea ce privește exporturile de software și servicii IT cifrele sunt îmbucurătoare, în 2015 s‐a ajuns la 2,09 de miliarde de euro, cu peste 30% mai mult decât în 2014. Conform asociației, estimările pentru anul acesta spun că se va ajunge la 2,5 miliarde de euro, dublul valorii înregistrate în urmă cu 4 ani.

IT‐iștii români au un alt mare avantaj în fața celor din alte țări din zona noastră geografica – limba engleză. Spre deosebire specialiștii din IT bulgari sau ucrainieni, românii sunt buni vorbitori de limbă engleză, iar pentru companiile multinaționale acesta este un aspect foarte important. Faptul că sunt bine pregătiți profesionali, cunosc o limbă de circulație internațională și au pretenții salariale mai mici decât colegii lor din Vestul Europei, a făcut ca IT‐iștii români să fie vânați de tot maimulte firme. De altfel, specialiștii în Resurse Umane au declarat deja că urmăresc recrutarea angajaților încă de pe băncile liceului.

IT‐ul este, așadar, un domeniu cu un potențial imens și unul de viitor în țara noastră, iar tinerii care aleg să studieze informatica nu vor trebui să‐și facă griji legate de găsirea unui loc de muncă.

Sursa foto: Shutterstock

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Industria din România fără șomeri și cu salarii lunare de peste 3.000 de euro