Antena Meniu Search
x

Foto Insecte vii, produse expirate şi mizerie: Dezastrul găsit de ANPC în restaurantele şi magazinele din zona Unirii, din Capitală. Amenzi de 190.000 de lei

Insecte vii, produse expirate şi mizerie. Asta au găsit comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) la mai mulţi operatori economici de alimentaţie publică ce îşi desfăşoară activitatea în zona Pieţei Unirii din Capitală. În urma verificărilor, derulate în perioada 25-26 ianuarie, au fost date amenzi în valoare de 188.000 de lei, mai multe restaurante, magazine şi patiserii fiind oprite temporar de la funcţionare. 

de Redactia Observator

la 27.01.2023, 19:10

Insecte vii, produse expirate şi mizerie, în restaurantele şi magazinele din zona Unirii, din Capitală. Amenzi de aproape 200.000 de lei date de ANPC
Insecte vii, produse expirate şi mizerie, în restaurantele şi magazinele din zona Unirii, din Capitală. Amenzi de aproape 200.000 de lei date de ANPC - ANPC

În perioada 25-26 ianuarie 2023, Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor Municipiul București (CPCMB) a desfășurat ample acțiuni de control la operatorii economici care desfășoară activități comerciale, în domeniul produselor alimentare sau de alimentație publică, în zona Piața Unirii din Capitală, potrivit unui comunicat de presă transmis de ANPC vineri. 

"Prioritizăm informațiile primite în mediul online, la nivelul Academiei Comisarilor. Vizăm, în anul 2023, zonele cu impact social major și, în consecință, vom fi prezenți peste tot unde situația o va impune!", a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu. 

Astfel, în urma verificărilor, 20 de operatori economici au fost sancționați. Comisarii au emis amenzi în valoare de 188.000 de lei, patru avertismente şi s-au retras de la comercializare sau utilizare peste 400 de kilograme de produse alimentare neconforme. Totodată, şase operatori economici au fost nevoiţi să îşi oprească temporar serviciile, un al şaptelea trebuind să scoată din funcţiune 3 vitrine frigorifice neconforme. 

Lista companiilor sancţionate

Pe acelaşi subiect

Companiile sancționate au fost:

- SC Doely Gustos SRL

- SC Market Media Food SRL - Trattoria Verdi

- SC Avicri Food & Drinks SRL (oprit temporar de la funcționare)

- SC Emest Prest Service SRL

- SC Bianco Latte SRL – Borsalino (oprit temporar de la funcționare)

- SC Tomorrow Food SRL - Level Up Fast Food

- SC Comida Mexicana SRL - Casa de Tacos

- SC Carrefour România SA (oprit temporar de la funcționare 3 vitrine frigorifice)

- SC Pan Ion Prod Com SRL

- SC Pamfi Jina SRL

- SC Premier Restaurants Romania SRL - McDonald’ Unirii

- SC Zoomserie SRL – Cofetăria Zoomserie

- SC Patiseria Tineretului S.R.L - Patiseria Tineretului (oprit temporar de la funcționare)

- SC Berezka Stores SRL

- SC Il Maestro S.R.L – Megapan

- SC US Food Network SA - KFC Unirii

- SC MLS Invest Trading SRL – Chopstix (oprit temporar de la funcționare)

- SC Denis si bunicii SRL - Casa Denis Fast Food Delivery (oprit temporar de la funcționare)

- Sc ALEXDMA Panification SRL - Covrigăria Alex (oprit temporar de la funcționare)

Principalele deficiențe constatate de comisarii CPCMB au fost: folosirea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare și caracterizare și fără menționarea datei limită de consum; prezenţa insectelor vii în unitate; nerespectarea vecinătății produselor alimentare în spațiile frigorifice (respectiv ouă neigenizate depozitate în imediata vecinătate cu semipreparatelor); schimbarea stării termice inițiale a produselor alimentare; comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depașită; utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale și cu grad avansat de uzură și a bureților de sârmă; nerespectarea condițiilor de depozitare menționate de producător; folosirea unor agregate frigorifice neigenizate corespunzător cu lichide scurse, și rugină, cu depuneri de gheață, cu tăvile deteriorate, cu fisuri și rupturi.

Alte nereguli constatate de comisarii ANPC: depozitare produselor direct pe paviment; colectarea rezidurilor in recipiente neacoperite; folosirea unor hote cu acumulare cantitativă de praf și grăsime la nivelul tubulaturii; lipsa menționării, în lista meniu, a faptului că ingredientul prezentat era de fapt un înlocuitor pe bază de grăsimi vegetale; nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor la masa caldă; depozitarea produselor la temperatura mediului ambiant; folosirea unor cântare fără verificare metrologică; lipsa autorizației de funcționare; comercializarea unor produse a căror proveniența nu aputut fi stabilită; utilizarea unei mese de lucru cu rugină, acumulări de praf, grăsime si rupturi; folosirea unor produse alimentare cu modificări organoleptice și ambalaje; utilizarea, la bar, de paie din material plastic neambalate individual; diferențe de gramaj între produsele de patiserie; existența pavimentului cu plăci de gresie sparte/fisurate și cu tavan cu pete de grăsime și impurități; lipsa graficului de schimbare a uleiului de prăjire; reutilizarea ambalajelor din material plastic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » Insecte vii, produse expirate şi mizerie: Dezastrul găsit de ANPC în restaurantele şi magazinele din zona Unirii, din Capitală. Amenzi de 190.000 de lei