Investiție de 100 de milioane de lei în cea mai poluată localitate din România
Un parc fotovoltaic de 23 MW va fi construit la Copșa Mică, în județul Sibiu, urmând a fi dat în exploatare la începutului anului 2025. Investiția se ridică la aproape 100 de milioane de lei. Orașul a fost considerat cel mai poluat din Europa până la accidentul nuclear de la Cernobîl, din cauza emisiilor de la două fabrici din zonă: Carbosin și Sometra.
CIS Group anunţă semnarea contractului de execuţie a lucrărilor pentru construirea unui parc fotovoltaic de 23 MW, la Copşa Mică. Investiţia totală a proiectului se ridică la aproape 100 de milioane de lei şi acesta va fi pus în funcţiune la începutul anului viitor.
”CIS Group anunţă semnarea contractului de execuţie lucrări pentru construirea unui parc fotovoltaic, la Copşa Mică. Investiţia totală a proiectului se ridică la aproape 100 milioane lei şi acesta va fi pus în funcţiune la începutul anului viitor. Proiectul este finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Componenta C6 – Energie, care vizează sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană şi solară”, anunţă compania.
Cu o capacitate de producţie de 23 MW şi o capacitate de stocare de 4 MW, proiectul de la Copşa Mică contribuie la creşterea surselor regenerabile la mixul energetic naţional şi este parte din angajamentul CIS Group de a sprijini tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon.
Noul parc fotovoltaic va produce anual o cantitate importantă de energie verde, contribuind astfel la reducerea amprentei de carbon şi la diversificarea surselor de energie disponibile pe piaţă. Totodată, capacitatea de stocare de 4 MW va permite parcului să gestioneze eficient fluctuaţiile de energie şi să asigure o alimentare stabilă a reţelei în momentele în care producţia de energie regenerabilă este intermitentă.
Alte două proiecte energetice vor fi demarate până la finalul acestui an
”CIS Group va continua să dezvolte noi iniţiative în domeniul energiei verzi, care se înscriu în strategia pe termen lung, de a reduce emisiile de carbon. Astfel, compania va demara, până la sfârşitul anului 2024, un proiect ambiţios pentru construirea unei instalaţii de stocare a energiei electrice (BESS - Battery Energy Storage System) cu o capacitate de 50 MW. Aceasta va fi amplasată lângă Târgu Mureş şi va juca un rol important în echilibrarea fluctuaţiilor din reţea şi în asigurarea continuităţii alimentării în perioadele în care sursele regenerabile funcţionează intermitent. Instalaţia va permite stocarea energiei în perioadele cu cerere redusă şi eliberarea acesteia în momente de vârf, contribuind astfel la stabilitatea şi eficienţa reţelei naţionale de energie electrică”, precizează compania.
De asemenea, până la sfârşitul anului 2024, CIS Group va începe construirea unui nou parc fotovoltaic în apropierea oraşului Reghin, cu o capacitate de producţie de aproximativ 5 MW şi o capacitate de stocare de 1 MW.
“Ne concentrăm pe dezvoltarea unor soluţii care nu doar că răspund nevoilor energetice actuale, dar şi contribuie activ la reducerea dependenţei de sursele convenţionale de energie şi la protejarea mediului înconjurător. Investim în viitorul verde al României şi avem convingerea că aceste proiecte vor aduce un impact semnificativ atât pentru economie, cât şi pentru comunităţile locale”, declară Sebastian Călugăr, CEO CIS Group.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰