Video Ioan a investit 20.000 de euro şi culege roadele după 7 ani. Pariul câştigat de fostul poliţist devenit fermier
Tarabele sunt pline de fructe de sezon. Ce ne face însă cu ochiul sunt piersicile: a apărut un soi nou, cât se poate de exotic, dar crescut din pământ românesc. Piersicile exotice.... au o formă diferită faţă de piersicile normale. Însă sunt foarte dulci și aromate, iar comenzile sunt atât de multe, încât clienții sunt trecuți pe liste de așteptare.
În livada lui Ioan din comuna Groși, județul Maramureș, este forfotă mare. Alături de fiica lui, fermierul culege roadele unui pariu făcut cu el însuși în urmă cu șapte ani, atunci când a plantat primii arbori fructiferi exotici. Astăzi, livada se întinde pe o suprafaţă de aproximativ două hectare. "Să zicem că a fost pariul meu cu încălzirea globală. Având în vedere că nu existau date, studii climatice recente. A fost o documentare personală", spune Ioan Marian, fermier.
Fermierul, fost poliţist, a investit aproape 20.000 de euro în afacere, iar astăzi se bucură de o cerere foarte mare. Fiica lui, studentă la medicină, îl ajută de patru ani încoace. "Sincer, eu până să avem la noi în livadă şi nu că laud livada... eu nu am mai gustat aşa ceva şi mi se par... peste orice alte piersici. Şi gustul e mai aromat şi sunt mult, mult mai dulci", adaugă Ioana Maria Marian, fiica fermierului.
Clienţii sunt încântaţi de gust
Tot gustul îi convinge şi pe clienţi să cumpere piersicile exotice. "Cumpăr de toate. Gustul, gustul. Au un gust foarte bun", spune un client. "Sunt nişte fructe extrem de bogate în vitamine şi în minerale. În vitamine precum vitamina A, vitamina C şi vitamina E. În minerale precum fier, precum potasiu, precum zincul. De asemenea, sunt bogate în flavonoide şi în betacaroteni şi sunt alcătuite din compuşi bioactivi... ceea ce ne va ajuta la reducerea riscului anumitor tipuri de cancer", explică Iulia Trif, nutriţionist.
Cât costă un kg de piersici exotice
Unii sunt însă mai sceptici când văd fructele turtite pe tarabă. "Nu le prea cunosc, nu le prea cumpără, nu ştiu că sunt aşa de dulci şi de bune. Le preferă alea rotunde, dar alea rotunde de multe ori nu sunt româneşti. Şi astea, tot aşa, au impresia că nu-s de alea nostre, dar sunt soiuri deja româneşti", mărturiseşte Smaranda Ana, comerciant.
În livezi, un pachet de 2 kilograme de piersici plate se comercializează cu 30 de lei, iar în piețe prețul per kilogram nu depășește 12 lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰