Antena Meniu Search
x

Video Ionuţ a pariat pe o investiţie în imobiliare. Cât a dat pe un apartament de 4 camere în Bucureşti: "Am preferat să-l iau cash, să nu ţin banii în bancă"

Paradox în imobiliare: creditele ramân scumpe, dar preţurile caselor cresc. Azi, Banca Naţională a lăsat dobânda-cheie neschimbată, dar tot la un nivel ridicat. Specialiştii au o explicaţie: apetitul românilor pentru achiziţii a fost stimulat de bănci. Pentru a nu pierde clienţi, acestea au dezvoltat o piaţă de creditare, cu dobânzi fixe, mult sub indicii de referinţă ai BNR. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 04.04.2024, 20:11

Vezi și

Din cauza inflaţiei încă mari, de peste 7 la sută, Banca Naţională a decis să nu scadă dobânda de referinţă, cea care dă tonul pentru ieftinirea sau scumpirea creditelor ipotecare.

Ratele pot fi micşorate cu sute de lei

"De mai bine de un an, dobânda-cheie stă la valoarea de 7%. Economiştii anticipează că prima scădere de la BNR ar putea veni în luna mai, iar până la finalul anului dobânda de referinţă ar putea ajunge la 5,5%", spune Lucia Cujbă, reporter Observator.

Doar că piaţa nu mai ţine cont de dobânda stabilită de BNR. Băncile se bat în oferte din ce în ce mai bune şi atrag clienţii cu dobânzi fixe, mai mici decât cele variabile. Clienţi noi şi clienţi vechi pentru că putem trece de la o dobândă variabilă, de peste 8%, la una fixă, de 5,5%. Dacă apelăm la această soluţie, ne putem scădea rata cu câteva sute bune de lei. 

Pe acelaşi subiect

"Refinanţările au fost cele mai accesate în ultimul an, chiar doi ani. Cele mai bune dobânzi sunt aceste dobânzi fixe, iniţiale, majoritatea băncilor au aceste oferte, până în 6 la sută, 3 ani, 5 ani. Refinanţare este bine să faci ori de câte ori ai ceva de câştigat", a explicat Irina Chiţu, expert în creditare.

Scumpiri la imobiliare. Cât au crescut preţurile

În faţa interesului în creştere, vânzătorii de locuinţe majorează preţurile. În luna martie, casele şi apartamentele s-au scumpit cu 13 procente față de aceeași perioadă a anului trecut. 

"Suntem în topul Europei la ce înseamnă inflaţie. Lucru care îi face pe români să fie temători, să se gândeasca bine ce să facă cu bănuţii. Unii, decât să-i ţină în bancă, să se devalorizeze, preferă să cumpere proprietăţi", a declarat Sorin Oprea, agent imobiliar.

Cât a dat Ionuţ pe un apartament în Bucureşti

Românii cu economii preferă să ocolească băncile şi să cumpere proprietăţi cu banii jos. Ionuţ şi-a luat un apartament cu 4 camere în Bucureşti, în valoare de 245.000 de euro. "Cred ca e o investiţie foarte bună pe termen lung. Am preferat să-l iau cu banii cash, să nu ţin banii în bancă. Îmi este teamă de credite. Este o responsabilitate pe termen lung", spune Ionuţ Dobre, proprietar.

"Astăzi, 65% din achiziţiile imobiliare se fac cu cash, 35% se fac prin credit bancar. Din luna septembrie, cererea şi vânzarea de locuinţe este într-o continuă creştere", declară Cătălin Marin, broker de credite.

Interesul în creştere pentru achiziţii se vede şi în declinul închirierilor. Piaţa a scăzut, în martie, cu 12 la sută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Stiri economice » Ionuţ a pariat pe o investiţie în imobiliare. Cât a dat pe un apartament de 4 camere în Bucureşti: "Am preferat să-l iau cash, să nu ţin banii în bancă"