Video Jobul bine plătit care duce lipsă de candidaţi. Expert HR: "Sunt angajatori care și-ar da o mână și un picior să angajeze"
S-a schimbat moda la facultate. Acum dermatologia şi estetica bat chirurgia, iar psihologia e mai căutată decât ingineria. Cei mai mulţi tineri vor să câştige bani dar şi să fie propriii patroni, aşa că mizează pe cele mai populare domenii, inspiraţi de social media. Chiar şi aşa, suntem în continuare ţara cu cel mai mare abandon universitar din Europa.
Candidat: Sigur e un domeniu de viitor, generaţia mea va fi mai deschisă faţă de mersul la psiholog.
Candidat: Stomatologie.
Reporter: În ţară?
Candidat: Da. Dacă o să meargă totul bine, să îmi deschid un cabinet, și poate să nu mai lucrez.
- Facultatea surpriză unde se bat 40 pe un loc. Un candidat a luat 10 la examen, deşi la BAC a avut nota 5 la Mate
- Viitorii studenţi la medicină fug de chirurgie şi aleg specializările mai bănoase: "Din păcate, s-au schimbat...
- Acum 4 ani, nepotul lui Florin Salam se mândrea că a luat BAC-ul cu 9,13. Reacţia lui Adrian Petrache, acum...
Au urcat în top Psihologia, Limbile Străine şi Informatica
Femeie: Dreptul era pe numărul 1, Psihologie în niciun caz, nu se auzea de așa ceva, inginerie, politehnică. Fiica mea este studentă în anul 4 la Stomatologie.
Femeie: Probabil că mirajul banilor făcuți ușor îi îndreaptă pe calea asta, nu știu dacă este cea mai bună, nu știu dacă își vor descoperi pasiunea într-un cabinet de stomatologie sau psihologie.
Mădălina Iacob, reporter Observator: Dacă înainte de 90 candidaţii se luptau cu zecile pentru un singur loc la Medicină sau Drept, azi concurenţa a scăzut la cel mult 5 pe loc. Dar au urcat în top Psihologia, Limbile Străine şi Informatica.
Preferinţele noilor generaţii s-au schimbat
Piaţa muncii s-a transformat, dar mai ales preferinţele noilor generaţii s-au schimbat.
Viorel Jinga, rector UMF Carol Davila: Din păcate, doleanțele lor s-au schimbat. Când eram eu rezident se mergea mult pe chirurgie, actualmente se merge pe radiologie, endocrinologie, dermatologie.
Daniela Vişoianu, expert în educaţie: Sunt familii care au un venit mediu sau peste mediu, de exemplu la Medicină, predare a afacerilor pe care le-au construit, a clinicilor, a cabinetelor de stomatologie, inclusiv psihologie către generația următoare. După aceea locuri de angajare sunt puține, dar poate moștenesc o afacere în domeniu.
Tinerii visează să-și deschidă o afacere pe cont propriu
Candidat: Mama mea a făcut tot Psihologie, este psihoterapeut, are centrul ei și m-a încurajat foarte mult, am intrat și la Drept, să le combin poate. E foarte important să fim în contact cu noi.
Tinerii visează să-și deschidă o afacere pe cont propriu.
Oana Datki, expert HR: Indiferent de vârstă, toți oamenii vor bani mulți și ușor. Pentru tineri este un deziderat care poate fi atins. Nu aș privi asta că ceva rău sau superficial, ci aș privi că un curaj dat și de vârstă și de începutul de drum.
Domeniul în care angajatorii duc lipsă de candidaţi
Mai rău e când aleg domeniul după trenduri şi descoperă că de fapt nu li se potriveşte.
Oana Datki, expert HR: Ce mi se pare dureros în România e lipsa accesului la orientare în carieră. Sunt tineri în momentul de față în Bucureşti la facultăți de Limbi Străine care habar n-au câți angajatori și-ar da o mână și un picior să îi angajeze, și pe mulți bani.
Aşa se face că România conduce în topul ţărilor cu cel mai mare abandon universitar. Patru din 10 studenţi renunţă şi nu mai ajung în al doilea an de facultate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰