Joe Biden: Economia SUA creşte pentru că primim migranţi. China, Japonia, Rusia şi India au probleme pentru că sunt xenofobe
Președintele Joe Biden a spus că economia SUA "crește pentru că primim imigranți" și că alte țări au probleme din punct de vedere economic din cauza politicilor anti-imigrație. Liderul de la Casa Albă a numit Japonia, un alitat al SUA, "xenofob", la fel ca Rusia şi China. Potrivit datelor oficiale, economia SUA a frânat în primul trimestru din 2024 reușind o creștere de doar 1,6% din cauza unei noi creşteri a inflației. Evoluția economică poate avea impact asupra cursei prezidențiale.
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că xenofobia - din China şi până în Japonia şi India - împiedică aceste ţări să aibă creştere economică şi a apreciat că migraţia a fost benefică pentru economia SUA, transmite Reuters.
Biden: Economia noastră creşte pentru că acceptăm pe migranţi
"Unul dintre motivele pentru care economia noastră creşte este datorită vouă şi a multor altora. De ce? Pentru că îi acceptăm pe migranţi", a declarat Biden la un eveniment de strângere de fonduri de la Washington pentru campania sa de realegere din 2024 şi care marchează începutul lunii patrimoniului de origine asiatică americană, nativă hawaiană şi insulară din Pacific.
Joe Biden pune pe seama xenofobiei problemele economice ale Chinei, Japoniei şi Indiei
- Joe Biden, ironii la adresa lui Donald Trump la Cina Corespondenţilor de la Casa Albă. "A avut câteva zile grele,...
- Nouă gafă a lui Joe Biden. Preşedintele SUA a citit de pe prompter indicaţia "pauză"
- "Matematica lui Biden în Ucraina este greşită". Editorialul unui senator american aliat al lui Trump
"De ce stagnează China atât de rău din punct de vedere economic, de ce Japonia are probleme, de ce Rusia, de ce India, pentru că sunt xenofobe. Ele nu vor imigranţi. Imigranţii ne fac puternici", a adăugat el.
Fondul Monetar Internaţional a estimat luna trecută că aceste ţări vor înregistra o scădere a creşterii în 2024 faţă de anul anterior, variind de la 0,9% în Japonia foarte dezvoltată la 6,8% în India emergentă.
FMI estimează că Statele Unite vor creşte cu 2,7%, ceva mai rapid decât creşterea de 2,5% de anul trecut. Mulţi economişti atribuie performanţe mai bune decât era de aşteptat, parţial, datorită extinderii forţei de muncă a ţării din rândul migranţilor.
Preocuparea cu privire la migraţia ilegală a devenit o problemă de top pentru mulţi alegători din SUA înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Biden, care a condamnat retorica oponentului său republican Donald Trump, calificând-o drept antimigranţi, a acţionat pentru a clădi relaţii economice şi politice ample cu ţări precum Japonia şi India, pentru a contracara China şi Rusia la nivel global.
Economia SUA a frânat la începutul acestui an
Economia SUA a crescut în primul trimestru din 2024 cu cel mai lent ritm din ultimii aproape doi ani. Majoritatea economiștilor se așteptau la o creștere de aproximativ 2,5%, însă PIB-ul s-a majorat cu doar 1,6%, potrivit datelor publicate de Biroul de Analiză Economică al Departamentului Comerțului.
Potrivit Reuters, cheltuielile consumatorilor au încetinit, deficitul comercial s-a mărit iar inflația a accelerat din nou. Asta înseamnă că Rezerva Federală nu va reduce dobânda cheie înainte de septembrie.
Americanii cu venituri mici economisesc mult mai puțin decât au făcut înainte de pandemie iar salariul orar mediu în martie a crescut cu cel mai lent ritm anual din iunie 2021. Cu toate astea, economia SUA, care a depășit economiile altor națiuni dezvoltate, este susținută de o piață a muncii rezistentă. Vânzările de case și construcția de locuințe au crescut în ciuda dobânzilor mai mari la creditele ipotecare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰