Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, despre darea în judecată a companiei AstraZeneca: Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu

Klaus Iohannis a declarat că este dezamăgitoare situaţia creată de compania AstraZeneca, pe care Comisia Europeană o va da în judecată din cauza întârzierilor cu livrarea dozelor de vaccin anti-Covid.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 22.04.2021, 15:14

Klaus Iohannis, în timpul unei vizite în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia ZIlei Pământului
Klaus Iohannis a comentat decizia Comisiei Europene - Presidency.ro

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au anunţat că vor da în judecată compania AstraZeneca pentru faptul că a întârziat livrarea dozelor de vaccin anti-Covid, iar preşedintele Klaus Iohannis a spus că este dezamăgitor că a fost făcută contractarea şi nu a fost respectată de către furnizor. „Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu", a declarat Klaus Iohannis.

„Despre AstraZeneca, contractele au fost făcute de Comisie şi, în consecinţă, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. Este, evident, dezamăgitor că s-a făcut o contractare care nu a fost respectată de furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea pur şi simplu”, a afirmat Klaus Iohannis.

CE dă în judecată AstraZeneca 

Comisia Europeană vrea să dea în judecată AstraZeneca, din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului anti-coronavirus, potrivit site-ului politico.eu. Problema a fost discutată la o reuniune a ambasadorilor din ţările UE, în care majoritatea s-a pronunţat pentru acţionarea în instanţă.

Unul dintre diplomaţii care au participat la reuniunea ambasadorilor europeni, citat de site-ul menţionat, a explicat că scopul acestei proceduri judiciare este de a determina compania AstraZeneca să îşi respecte obligaţiile contractuale şi să furnizeze dozele de vaccin anti-COVID convenite cu Uniunea Europeană.

Alţi doi ambasadori, al căror nume nu este dezvăluit, susţin că a fost fixat un termen limită pentru sfârşitul acestei săptămâni, când statele membre ale Uniunii Europene trebuie să semneze pentru acţionarea în judecată a companiei AstraZeneca.

Vaccinarea cu AstraZeneca, la liber în România

De câteva zile, românii se pot vaccina împotriva coronavirusului cu serul produs de AstraZeneca fără să-şi mai facă programare, însă chiar şi aşa, oamenii trebuie să ia în calcul anumite aspecte.

În primul rând, trebuie reamintit că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat iniţial pentru administrare, în România, doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Ulterior, limita maximă de vârstă a fost eliminată, chiar dacă în alte ţări se menţine o limită de vârstă în jurul a 55 sau 65 de ani. Există chiar studii care arată că acesta ar putea fi aprobat şi pentru persoanele din grupa de vârstă 12-18 ani, însă deocamdată o asemenea mutare nu a primit aprobare la nivel general.

În al doilea rând trebuie precizat că cei care într-adevăr vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca, trebuie totuşi să se intereseze în legătură cu disponibilitatea existentă la un centru sau altul.

Recomandările pentru vaccinarea cu AstraZeneca

Autorităţile au venit cu o serie de recomandări importante în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca. Printre acestea se remarcă următoarele recomandări: Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare; Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate; Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului; Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

Autorităţile speră ca prin această măsură, dar şi prin optimizarea platformei naţionale de informare cu privire la vaccinare, numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirusului să fie tot mai mare, astfel încât România să ajungă cât mai repede la imunizarea generală şi în acest mod să fie eliminate restricţiile impuse şi oamenii să revină la viaţa normală.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri economice » Klaus Iohannis, despre darea în judecată a companiei AstraZeneca: Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu