Klaus Iohannis, despre darea în judecată a companiei AstraZeneca: Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu

De Cornel Preda.
Publicat: 22.04.2021, 15:14.
Actualizat: 22.04.2021, 15:14

Klaus Iohannis a declarat că este dezamăgitoare situaţia creată de compania AstraZeneca, pe care Comisia Europeană o va da în judecată din cauza întârzierilor cu livrarea dozelor de vaccin anti-Covid.

Klaus Iohannis, în timpul unei vizite în Parcul Natural Văcăreşti, cu ocazia ZIlei Pământului

Klaus Iohannis a comentat decizia Comisiei Europene

Presidency.ro

Reprezentanţi ai Comisiei Europene au anunţat că vor da în judecată compania AstraZeneca pentru faptul că a întârziat livrarea dozelor de vaccin anti-Covid, iar preşedintele Klaus Iohannis a spus că este dezamăgitor că a fost făcută contractarea şi nu a fost respectată de către furnizor. „Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea aşa de simplu", a declarat Klaus Iohannis.

„Despre AstraZeneca, contractele au fost făcute de Comisie şi, în consecinţă, vom vedea cum se poate structura cel mai bine acest demers. Este, evident, dezamăgitor că s-a făcut o contractare care nu a fost respectată de furnizor. Lucrurile nu pot fi trecute cu vederea pur şi simplu”, a afirmat Klaus Iohannis.

CE dă în judecată AstraZeneca

Comisia Europeană vrea să dea în judecată AstraZeneca, din cauza întârzierilor în livrarea vaccinului anti-coronavirus, potrivit site-ului politico.eu. Problema a fost discutată la o reuniune a ambasadorilor din ţările UE, în care majoritatea s-a pronunţat pentru acţionarea în instanţă.

Unul dintre diplomaţii care au participat la reuniunea ambasadorilor europeni, citat de site-ul menţionat, a explicat că scopul acestei proceduri judiciare este de a determina compania AstraZeneca să îşi respecte obligaţiile contractuale şi să furnizeze dozele de vaccin anti-COVID convenite cu Uniunea Europeană.

Alţi doi ambasadori, al căror nume nu este dezvăluit, susţin că a fost fixat un termen limită pentru sfârşitul acestei săptămâni, când statele membre ale Uniunii Europene trebuie să semneze pentru acţionarea în judecată a companiei AstraZeneca.

Vaccinarea cu AstraZeneca, la liber în România

De câteva zile, românii se pot vaccina împotriva coronavirusului cu serul produs de AstraZeneca fără să-şi mai facă programare, însă chiar şi aşa, oamenii trebuie să ia în calcul anumite aspecte.

În primul rând, trebuie reamintit că vaccinul AstraZeneca a fost aprobat iniţial pentru administrare, în România, doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani. Ulterior, limita maximă de vârstă a fost eliminată, chiar dacă în alte ţări se menţine o limită de vârstă în jurul a 55 sau 65 de ani. Există chiar studii care arată că acesta ar putea fi aprobat şi pentru persoanele din grupa de vârstă 12-18 ani, însă deocamdată o asemenea mutare nu a primit aprobare la nivel general.

În al doilea rând trebuie precizat că cei care într-adevăr vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca, trebuie totuşi să se intereseze în legătură cu disponibilitatea existentă la un centru sau altul.

Recomandările pentru vaccinarea cu AstraZeneca

Autorităţile au venit cu o serie de recomandări importante în întâmpinarea celor care vor să se vaccineze împotriva coronavirusului fără programare, cu ser produs de AstraZeneca. Printre acestea se remarcă următoarele recomandări: Verificați disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare; Prezentați-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate; Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului; Asigurați-vă că nu aveți simptome asociate COVID19.

Autorităţile speră ca prin această măsură, dar şi prin optimizarea platformei naţionale de informare cu privire la vaccinare, numărul celor care se vaccinează împotriva coronavirusului să fie tot mai mare, astfel încât România să ajungă cât mai repede la imunizarea generală şi în acest mod să fie eliminate restricţiile impuse şi oamenii să revină la viaţa normală.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Cum a reușit Claudia Radu de la Chefi la cuțite să slăbească. Ce face pe lângă sport: „Nu țin nicio dietă”
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 mai 2021. Racii sunt concentrați pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Uluitor cine era șoferul de Maserati care s-a izbit de un cap de pod. Ce i-au găsit polițiștii în buzunar
gandul.ro
A sărăcit familia pilotului? Soția lui Michael Schumacher vinde luxoasa vilă din Elveția cu 7 milioane de euro
prosport.ro
Atentie, romani! Aveti prin sertare astfel de carnete vechi de CEC? Puteti primi 200 de milioane
redactia.ro
Eiza Gonzalez, acoperită de un material care îi vine ca o a doua piele. Nimeni nu a putut să-și dea seama ce poartă
tvhappy.ro
Prostituată română bătută pe loc de soția unui client, lângă mașina în care a găsit-o cu el, în Italia
libertatea.ro
Angelique Kerber, gest de mare campioană la Roma! Ce a făcut după accidentarea Simonei Halep
GSP
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
money.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro
Calvarul prin care a trecut vedeta care a ținut din 2015 secretă relația cu un bărbat celebru din România: "Am început să plâng!" A născut gemeni, iar după 2 ani s-a aflat cine e tatăl lor
as.ro