Video La cât ajung preţurile pentru anveloparea blocurilor din Bucureşti, în funcţie de zonă. Cel mai scump este în Sectorul 6
Anul trecut, cele şase primării de sector au reuşit să reabiliteze termic doar puţin peste 200 de blocuri. Dau vina pe costurile mari. Pentru un singur bloc e nevoie de un milion de euro. Cu teama că nu vor putea să suporte facturile la iarnă, sute de asociaţii de proprietari depun cereri la primării pentru izolarea termică.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Anul trecut, pentru 37 de blocuri anvelopate, Primăria Sectorului 6 a plătit 180 de milioane de lei.
Paul Moldovan, administrator public Sector 6: E o sumă considerabilă dacă o raportăm la totalul bugetului pe investiţii pe care îl are Sectorul 6, adică 250 de milioane de lei. Deci practic, doar cu aceste blocuri daca ar fi pe aceste blocuri noi am consuma 80% din bugetul pe investiţii.
Tocmai de aceea banii nu vin de la bugetul local, ci din fonduri europene sau împrumuturi de la Guvern. Chiar şi aşa, numărul anvelopărilor este mic la toate sectoarele.
Anul trecut, în tot oraşul, abia puţin peste 200 de blocuri au fost reabilitate. Cele mai puţine în Sectorul 3, doar 12 imobile şi în Sectorul 5, 25 de blocuri.
- Vecinii au râs de ei, dar acum nu dau un ban pe încălzire sau electricitate. Blocul lor este singurul din Polonia...
- ANRE, control inopinat la Tinmar Energy, după ce compania a anunțat că vrea să renunțe la o parte din clienții...
- ''Înţelegem nevoia de sobrietate energetică." Luminile Turnului Eiffel se vor stinge cu o oră mai devreme
Marea problemă este preţul materialelor de construcţii
Lucian Iscoviciu - şef serviciu urmăriri contracte: Sunt cele două materiale care au inregistrat cele mai mari preturi: polistirenul si tâmplaria eficienta enegetic. Au crescut şi cu 50-60%
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Am avut o pb reala cu creşterea pretului la materiale si la forta de munca. A redus asta numarul de blocuri anvelopate? Da. Categoric. Cu 20%-30%.
Chiar şi aşa, preţurile pentru anveloparea unui bloc diferă de la un sector la altul. Totul e în funcţie de firma care câştigă licitaţia pentru realizarea lucrărilor.
Andreea Milea, reporter Observator: În Sectorul 2, preţul pe metru pătrat este de 110 euro, în timp ce în Sectorul 4 creşte la 160 de euro pe metru pătrat. Cel mai scump este însă în Sectorul 6 al Capitalei, 200 de euro pe metru pătrat. Asta înseamnă că anveloparea unui bloc de 8 din Sectorul 6, costă 5 milioane şi jumătate de lei. Bani suficienţi pentru a construi 10 case în sudul Capitalei.
Comparativ, anul trecut în sectorul 2, preţul mediu pentru anveloparea unui bloc la fel de înalt a fost de puţin peste 500.000 de lei, la Sectorul 4, aproape patru milioane de lei iar la Sectorul 3, patru milioane şi jumătate de lei pentru un singur imobil.
Doar în Sectorul 2 aşteaptă reabilitarea peste 1.700 de blocuri. 1.300 la Sectorul 4 şi 1.200 la Sectorul 6. La fel de mare este şi cererea.
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Când am preluat mandatul erau persoane care depuseseră cereri din 2007 si nu fusesera inca anvelopate. Si acum avem 66 de cereri de anvelopare de persoane care nu au fost incluse in niciun program. Capacitatea noastra este intre 70 si 100 de blocuri. Mai mult de atat nu reusim să facem.
Un milion de euro pentru anveloparea unui bloc
Norocoşii aşteaptă beneficiile.
Bănuţ Lăutaru, preşedinte de bloc: O să se vadă şi această eficienţă în anii viitori in facturi, mai ales. Noi ne asteptam sa scada cu cel putin 30%. Asta ne dorim.
Reabilitarea blocului presupune însă costuri şi pentru locatari. Sunt obligaţi să cotizeze între 10% şi 25% din valoarea lucrării. Bani pe care îi pot plăti eşalonat timp de 10 ani. Există şi excepţii. Nu vor plăti nimic cei care au un venit mai mic de 4.000 de lei pe lună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰