Video Producătorii autohtoni de roșii se chinuie să țină pasul cu turcii, chiar și cu programul Tomata. Subvenţia nu a mai fost majorată de 6 ani
Deşi e iarnă, iar roşiile de import sunt în toate pieţele şi magazinele, câţiva cultivatori se încăpăţânează să producă tomate româneşti. Costurile sunt uriaşe, iar asta se vede şi în preţul de vânzare. Producătorii cer Guvernului să modifice celebrul program Tomata, pentru a putea concura, de la egal la egal, cu legumele aduse mai ales din Turcia.
- Decizia PNL după anunţul privind ruperea coaliţiei cu PSD. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- În ce domenii se înființează cele mai multe afaceri în România. Ramura care domină printre antreprenori
În solariile încălzite, răsadurile de roşii cresc bine, deşi afară sunt temperaturi cu minus. E greu să cultivi legume iarna, spun producătorii, mai ales când tarabele sunt pline de marfă importată.
Ionuț Radu, producător: Ca să obţinem producţie în această perioadă, noi trebuie să cultivăm soiuri hibrid, care nu au tocmai cea mai ridicată producţie. Un hibrid care produce undeva la un kilogram, un kilogram jumătate pe plantă. Ce se întâmplă în afară... discutăm uneori şi de un număr de peste 10 kilograme pe plantă.
Ionuţ Radu este reprezentantul unei asociaţii de fermieri şi cultivă roşii pe 8.000 de metri pătraţi, în Olt, judeţul-campion al programului Tomata, cu peste 5.800 de dosare depuse anul trecut. Primeşte de la stat un ajutor de 24.000 de euro, dar are şi cheltuieli pe măsură. Numai încălzirea solariilor îl costă 3.000 de lei pe zi. Nu mai punem la socoteală tratamentele şi fertilizarea solului, tot mai scumpe şi ele. Subvenţia nu a mai fost majorată de 6 ani.
Ionuț Radu, producător: În 2017 cumpăram 100 de saci de îngrăşăminte folosite în culturile noastre, astăzi, cu aceeaşi bani, mai cumpărăm 30.
- Vremea schimbă culturile, dar şi preţurile de la raft. Soluţia găsită de agricultori: cu ce înlocuiesc...
- Ţara care "face legea" pe rafturile cu mere din România. Cât de greu e pentru un producător local să ajungă cu...
- O nouă lovitură pentru fermieri: imaginile din câmp i-au îngrozit. Efectele duc la scumpiri la raft
Costurile ridicate de producție se regăsesc în prețul roșiilor
Toate costurile de producţie se regăsesc în preţul final: şi la 30 de lei ajunge un kilogram din primele roşii care ies pe piaţă, mai mult decât dublu, comparativ cu preţul celor aduse din ţări cu climă caldă. De altfel, Turcia a devenit cel mai mare exportator pentru România: peste 65% din cantitatea de tomate vine de acolo, potrivit Eurostat. Asta deşi producem, de la an la an, tot mai multe roşii.
Producătorii români spun că ar trebui extinsă atât perioada de cultivare, cât şi cea de valorificare a recoltei. În acest fel, s-ar putea creşte hibrizi mai performanţi, care dau rod bun şi gustos, iar producţia ar putea fi eşalonată în aşa fel încât să nu mai existe exces în anumite perioade şi deficit, în altele.
Valoarea importului de tomate:
2021 - 113 milioane de euro
2020 - 100 milioane de euro
2019 - 95 milioane de euro
Sursa: INS
Producţia de tomate:
2021 - 753 mii de tone
2020 - 745 mii de tone
2019 - 690 mii de tone
Sursa: INS
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰