Antena Meniu Search
x

Video Producătorii autohtoni de roșii se chinuie să țină pasul cu turcii, chiar și cu programul Tomata. Subvenţia nu a mai fost majorată de 6 ani

Deşi e iarnă, iar roşiile de import sunt în toate pieţele şi magazinele, câţiva cultivatori se încăpăţânează să producă tomate româneşti. Costurile sunt uriaşe, iar asta se vede şi în preţul de vânzare. Producătorii cer Guvernului să modifice celebrul program Tomata, pentru a putea concura, de la egal la egal, cu legumele aduse mai ales din Turcia.  

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 28.01.2023, 20:35

Vezi și

În solariile încălzite, răsadurile de roşii cresc bine, deşi afară sunt temperaturi cu minus. E greu să cultivi legume iarna, spun producătorii, mai ales când tarabele sunt pline de marfă importată. 

Ionuț Radu, producător: Ca să obţinem producţie în această perioadă, noi trebuie să cultivăm soiuri hibrid, care nu au tocmai cea mai ridicată producţie. Un hibrid care produce undeva la un kilogram, un kilogram jumătate pe plantă. Ce se întâmplă în afară... discutăm uneori şi de un număr de peste 10 kilograme pe plantă.

Ionuţ Radu este reprezentantul unei asociaţii de fermieri şi cultivă roşii pe 8.000 de metri pătraţi, în Olt, judeţul-campion al programului Tomata, cu peste 5.800 de dosare depuse anul trecut. Primeşte de la stat un ajutor de 24.000 de euro, dar are şi cheltuieli pe măsură. Numai încălzirea solariilor îl costă 3.000 de lei pe zi. Nu mai punem la socoteală tratamentele şi fertilizarea solului, tot mai scumpe şi ele. Subvenţia nu a mai fost majorată de 6 ani. 

Ionuț Radu, producător: În 2017 cumpăram 100 de saci de îngrăşăminte folosite în culturile noastre, astăzi, cu aceeaşi bani, mai cumpărăm 30. 

Pe acelaşi subiect

Costurile ridicate de producție se regăsesc în prețul roșiilor

Toate costurile de producţie se regăsesc în preţul final: şi la 30 de lei ajunge un kilogram din primele roşii care ies pe piaţă, mai mult decât dublu, comparativ cu preţul celor aduse din ţări cu climă caldă. De altfel, Turcia a devenit cel mai mare exportator pentru România: peste 65% din cantitatea de tomate vine de acolo, potrivit Eurostat. Asta deşi producem, de la an la an, tot mai multe roşii.

Producătorii români spun că ar trebui extinsă atât perioada de cultivare, cât şi cea de valorificare a recoltei.  În acest fel, s-ar putea creşte hibrizi mai performanţi, care dau rod bun şi gustos, iar producţia ar putea fi eşalonată în aşa fel încât să nu mai existe exces în anumite perioade şi deficit, în altele. 

Valoarea importului de tomate:

2021 - 113 milioane de euro

2020 - 100 milioane de euro 

2019 - 95 milioane de euro

Sursa: INS

Producţia de tomate: 

2021 - 753 mii de tone

2020 - 745 mii de tone

2019 - 690 mii de tone 

Sursa: INS

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Producătorii autohtoni de roșii se chinuie să țină pasul cu turcii, chiar și cu programul Tomata. Subvenţia nu a mai fost majorată de 6 ani