Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Schimbarea obligatorie în toate restaurantele, "decontată" de clienţi. Regula e valabilă din 15 martie

Restaurantele, fast-food-urile și cantinele vor fi obligate, din 15 martie, să scrie în meniu absolut toate ingredientele fiecărui preparat, plus valoarea nutritiţională. ANPC spune că protejează astfel drepturile consumatorilor. Patronii de restaurante susţin că măsura presupune costuri suplimentare, pe care tot clienţii le vor deconta.

de Alin Stan

la 27.01.2023 , 21:10

Din 15 martie, vom merge la restaurant mai ceva ca la bibliotecă. Protecţia Consumatorului a decis ca meniurile să conţină absolut toate ingredientele fiecărui preparat, inclusiv cantitatea, valoarea nutritivă, aditivii şi alergenii. Meniul se va întinde pe pagini întregi. "Ne dorim să apară într-o paranteză, lângă numele produsului, numărul de E-uri prezente. Ca să ştii că la momentul acela ai demarat procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii", spune Horia Constantinescu, preşedinte ANPC. 

Meniu mai complicat la restaurant

Pentru o pizza, de exemplu, bătaia de cap va fi uriaşă. Acum, sunt informaţii generale despre ingrediente. Pe meniul din 15 martie vor trebui trecuţi şi aditivii, conservaţii sau potenţiatorii de gust. "Să spunem că am merge pe pizza cu ciuperci şi spanac, unde noi deja avem impementat ce conţine ca produse de bază această pizza, dar pe lângă tot ce este trecut în acest meniu o să trebuiască să adăugăm fiecare produs în reţetă şi valoarea calorică", a explicat Emil Măgureanu, administrator restaurant.

Vezi și

"Pizza, de exemplu, ar putea să aibă nişte aditivi în sosul de roşii, în funcţie de tipul de măsline. Dacă sunt oxidate, ce tipuri de aditivi, sodiu, potenţiatori de gust. În brânză, sodiul", a precizat Ligia Alexandrescu, nutriţionist.

Pe acelaşi subiect

Se anunţă noi scumpiri

Patronii spun că decizia înseamnă costuri în plus la realizare meniurilor. Costuri ce, în final, vor fi suportate tot de către clienți. "Acum vor avea disponibil ori un cod QR pe care să-l poată consulta, dacă nu vor avea un dosar făcut şi la cerere pentru a se putea să se bucure de o lectură suplimentară înainte de a servi masa în restaurant", spune Iosif Ştefănescu, bucătar şef restaurant.

Pentru clienţii care trebuie să fie atenţi la tot ce mănâncă, este o veste bună. Pentru ceilalţi, timp pierdut. "O citesc mereu, că mă interesează ce conţine", afirmă un român. "Prefer să nu analizez meniul şi să mănânc", mărturiseşte în schimb un altul.

Noile reguli ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie 2022, dar au fost amânate pentru 15 martie anul acesta. 

Alin Stan Like

Am dat scena, primul drum pe care îl alesesem în viață, pe televiziune. Mărturisesc că am visat să fiu în fața voastră, a celor care ne privesc și citesc încă din copilărie. Munca în televiziune m-a cucerit însă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Schimbarea obligatorie în toate restaurantele, "decontată" de clienţi. Regula e valabilă din 15 martie