Antena Meniu Search
x

Laptele de capră, 'medicamentul' de lux de la raft. Un litru e de 3 ori mai scump decât cel de vacă

Pe cât de sănătos, pe atât de scump! Laptele de capră, considerat un medicament de mulţi medici şi nutriţionişti, costă şi de 3 ori mai mult de cel de vacă.

Vezi și

Pe cât de sănătos, pe atât de scump! Laptele de capră, considerat adevărat medicament de mulţi medici şi nutriţionişti, ajunge să coste în magazine şi de trei ori mai mult de cel de vacă. Crescătorii cred, însă, că ar putea deveni mult mai accesibil şi cer ajutorul ministrului agriculturii.

Soţii Dumitrache, din judeţul Giurgiu, şi-au hrănit de când se ştiu copiii şi nepoţii cu lapte de capră. 

DUMITRA DUMITRACHE, crescător de capre:

Fata mea e doctoriţă şi vine să-şi bea laptele în fiecare dimineaţă la mine. De multe ori, îl bea nefiert.

Cel de-al doilea copil pe care îl au este stabilit în Israel. Aşa că îi trimit, lunar, pachete cu produse din lapte de capră. 

DUMITRA DUMITRACHE, crescător de capre:

Când pleacă băiatul lui de aici, îi trimit brânză, îi trimit carne, îi trimit aşa, sferturi.

La oraş, lucrurile stau altfel. Bucureştenii, de exemplu, nu sunt mari consumatori de lactate de capră.

Laptele de capră are, într-adevăr, un miros specific, dar conţine mai mult calciu decât cel de vacă. Are proprietăţi antiinflamatorii şi se spune că reduce riscul de cancer. Şi cel de vacă este bun pentru oase şi sistemul imunitar, dar nu este la fel de lăudat de specialişti. De ceva vreme, există şi în hipermarekturi raioane speciale cu lactate de capră, dar vânzările sunt sub aşteptări. Preţul ar fi un motiv.

Un pachet de telemea de vacă sau de oaie costă, la raft, în jur de 11 lei. Pentru aceeaşi cantitate de brânză de capră plătim, însă, cu doi lei mai mult. Şi laptele de capră este mai scump. Spre exemplu, un litru costă 15 lei, iar cel de vacă este de trei ori mai ieftin. 36.38

Fie de capră, de vacă sau chiar de oaie, multe produse pe care le găsim pe rafturi sunt de import. Străinii cumpără laptele de la noi, îl procesează şi ni-l vând apoi tot nouă, mai scump, spun producătorii.

MIHAI LAZĂR, crescător de ovine:

Noi ar trebui să luăm act de treaba asta şi să facem noi produsul, să nu mai exportăm materia primă şi s-o luăm înapoi finită.

Alături de oaie, capra românească are şi ea nevoie de ajutorul Guvernului, sunt de părere crescătorii.

DUMITRA DUMITRACHE, crescător de capre:

Campania lui domnul Daea, foarte bună. E singurul ministru de care-mi place, cred că e pus la locul potrivit.

Anual, în România se produc aproximativ 16 mii de tone de lapte de capră. De 50 de ori mai puţin decât cel de vacă şi doar la jumătate faţă de laptele de oaie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Laptele de capră, 'medicamentul' de lux de la raft. Un litru e de 3 ori mai scump decât cel de vacă