Antena Meniu Search
x

De ce a devenit lavanda o afacere profitabilă și pentru români

Tot mai mulţi români renunţă la profesiile lor pentru o afacere cu parfum de profit: câmpurile cu lavandă. Au şi de ce. Planta nu este deloc pretenţioasă, vine cu o mulţime de beneficii pentru sănătate şi, în plus, necesită o investiţie mică.

Vezi și

Tot mai mulţi români renunţă la profesiile lor pentru o afacere cu parfum de profit: câmpurile cu lavandă. Au şi de ce. Planta nu este deloc pretenţioasă, vine cu o mulţime de beneficii pentru sănătate şi, în plus, necesită o investiţie mică.

Pe un teren de poveste din comuna Cristur, Hunedoara, creşte afacerea familiei Călugăru. 

Pentru ea, în urmă cu patru ani, Liliana şi Florin au renunţat la munca în Italia. 

FLORIN CĂLUGĂRU, producător:

Am inceput initial cu 30 de ari, tot acolo am si ramas, am zis sa ne axam doar pe o parte din ramura asta de lavanda. Mergem mult pe decoratiuni.

Aveau deja terenul, aşa că investiţia a fost mică. În jur de trei mii de lei pentru butaşii de lavandă şi munca pământului. Pe parcurs a fost mai greu. Deşi au oferit chiar şi 100 de lei pe zi, niciun localnic n-a venit să lucreze pe câmp. Aşa au ajuns să facă totul singuri. Acum, culeg primele flori din an. 

Au pus la punct o gamă variată de produse bio, în plus îşi invită clienţii să-şi culeagă singuri florile. Şi să încerce limonada cu lavandă. 

De lavandă s-a îndrăgostit şi Elena Manolache, în urmă cu trei ani, când soţul i-a propus să cultive pământurile bunicilor din Slobozia. A lăsat domeniul alimentaţiei publice şi a investit cinci mii de euro într-o plantaţie de un hectar. 

ELENA MANOLACHE, producător:

Am adus Franta la noi acasa. De ce sa ma mai duc in Franta daca si noi avem o tara frumoasa, pamantul nostru nu-l are nimeni. Ne-am gandit ca pana la urma e o afacere de succes. 

Cel mai mult a costat-o instalaţia de distilare: zece mii de euro. Acum produce 30 de litri de ulei esenţial de lavandă pe an. O sticluţă de 10 mililitri se vinde cu 10 lei. 

Cea mai importanta calitate a lavandei este fara îndoială parfumul. Aurul mov, cum i se mai spune, este insa leac pentru nu mai putin de 100 de boli. 

Lavanda vindecă arsurile, relaxează, alungă insomniile, anxitetatea şi durerile musculare. Este însă contraindicată femeilor însărcinate şi celor care alăptează. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » De ce a devenit lavanda o afacere profitabilă și pentru români