Antena Meniu Search
x

PSD amenință că va contesta legea bugetului pe 2020 la Curtea Constituțională

Legea bugetului de stat pentru anul viitor ar putea ajunge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. Noua opoziţie din Parlament ameninţă Executivul că va contesta proiectul de buget în cazul în care Guvernul Orban îşi va asuma răsunderea pe actul normativ.

De Oana Iancu la 16.12.2019, 01:27
Vezi și

Legea bugetului de stat pentru anul viitor ar putea ajunge pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale. Noua opoziţie din Parlament ameninţă Executivul că va contesta proiectul de buget în cazul în care Guvernul Orban îşi va asuma răsunderea pe actul normativ. Social-democraţii nu exclud nici ideea unei moţiuni de cenzură. 

După legile justiţiei, transportul elevilor şi limitarea cheltuielilor publice de anul viitor, Guvernul dă semne că ar urma să-şi asume, în premieră, şi răspunderea pe legea bugetului de stat.

LUDOVIC ORBAN, Premierul României: Obiectivul nostru este acela de a reusi adoptarea legii bugetului de stat si a legii asigurărilor sociale pana in data de 31 decembrie. Daca constatam ca este posibil sa atingem acest obiectiv prin dezbaterea obisnuita in parlament vom apela la dezbatere. Doar că timpul este mult prea scurt pentru o dezbatere a proiectului de buget în Parlament.

Social democratii sustin ca vor sesiza Curtea Constitutionala a României daca actualul executiv isi va asuma raspunderea pe proiectul bugetului de stat. Fostul Ministru al Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca au ales aceasta prima cale de atac, dar ca se ia in considerare si o motiune de cenzura impotriva actualului guvern.

EUGEN TEORODOROVICI, fost ministru de finanțe: Din punctul nostru de vedere este foarte clar, este o abordare neconstitutională. Constituția spune foarte clar că acest buget se depune la parlament pentru aprobare. Aprobarea se pune pentru o dezbatere.

În primăvară, liberalii au fost cei care au contestat bugetul la Curtea Constituţioanlă, iar bugetul pantru 2019 a fost adoptat cu cea ai mare întârziere din ultimii 30 de ani.

Faţă de anul acesta, vor primi mai mulţi bani Educaţia, Apărarea, Internele, Transporturile şi Justiţia. Ministerul Muncii va avea cea mai mare alocare pentru că va trebui să susţină, între altele, majorarea salariului minim de la 1 ianuarie şi creşterile pe pensii programate pentru 1 septembrie 2020. Mai puţini bani vor primi anul viitor Agricultura, Sănătatea, Finanţele şi Dezvoltarea.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » PSD amenință că va contesta legea bugetului pe 2020 la Curtea Constituțională