Video Limitarea plăţilor cash aduce măriri de comisioane în cascadă. Nicolae Ciucă anunţă brusc că nu mai susţine măsura
Premierul Ciolacu denunţă "lăcomia băncilor" şi cheamă bancherii la raport, săptămâna viitoare. Reacţia vine după ce banca numărul 1 din România a anunţat creşteri de comisioane, în contextul limitării plăţilor cash. Şi Nicolae Ciucă spune că nu mai susține măsura plafonării tranzacţiilor cu numerar, deşi această decizie a fost luată în Coaliție.
"Te informăm că, de la 1 ianuarie 2024, comisioanele vor fi modificate pentru operațiunile de depunere de numerar la ghișee și pentru alte operațiuni", arată mesajul celei mai mari bănci din România. Anunţul a ajuns şi la Palatul Victoria, iar premierul Ciolacu a reacţionat imediat. A acuzat băncile de lăcomie şi a convocat, săptămâna viitoare, la Guvern, o întâlnire cu Ministerul Finanțelor, BNR și cu bancherii.
Camelia Grădinaru, expert bancar: Ne aşteptăm ca, după această dată, şi celelalte bănci să recurgă la aceeaşi procedură. Clienţii vor fi obligaţi să tranzacţioneze prin cont bancar. Inclusiv oamenii obişnuiţi, care nu sunt obişnuiţi să folosească internet banking.
Exemplu de calcul pentru achiziţionarea unei maşini
De exemplu, dacă vreţi să cumpăraţi o maşină în valoare de 75.000 de lei şi trebuie să faceţi un ordin de plată interbancară către vânzător, veţi plăti un comision de 25 de lei. Ulterior, dacă acesta vrea să retragă banii din cont, va plăti un comision de 1,5 la sută din sumă, adică 1.125 de lei. Dacă vreţi să depuneţi banii la ghişeu, în contul vanzătorului, veţi plăti 15 lei.
- Nicolae Ciucă, în şedinţa PNL, despre limitarea plăţilor cu bani cash: "Nu susţin măsura". Preferă alte...
- Cea mai mare bancă din România măreşte comisioanele din ianuarie. Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi...
- Plăţile cash, limitate de la 1 noiembrie. Măsurile fiscale vor afecta cel puţin 40% dintre români care nu dețin...
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: Comisionul este parte din preţ. Nu există nicio lege, nici intenţia ca să apară o astfel de lege prin care să limiteze preţurile. Este decizia lor. Sunt vremuri grele. Băncile se confruntă în această perioadă cu multe dificultăţi...
Băncile au avut profituri record în 2022
În ciuda vremurilor grele despre care vorbeşte consilierul guvernatorului BNR, băncile au avut profituri record în 2022.
Lucia Cujbă, reporter Observator: Lider în topul celor mai profitabile bănci din 2022 este Banca Transilvania, cu un câştig net de peste 2 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de 2021. Pe locul 2 a fost BCR, cu 1,8 miliarde de lei. Podiumul este completat de BRD, care a reuşit să obţină aproape 1,3 miliarde de lei. Cele trei bănci au împreună mai mult de jumătate din tot câştigul sistemului bancar. Pe locul 4 este Raiffeisen Bank. A raportat pentru anul trecut un profit net de 1,2 miliarde de lei, cu 56% mai mare faţă de cel din 2021. ING se plasează pe locul 5, cu un câştig net de 1 miliard de lei.
Experţii se aşteaptă şi la alte creşteri de costuri
Experţii se aşteaptă şi la alte creşteri de costuri, întrucât, din ianuarie, profiturile excepționale ale băncilor vor fi taxate cu 2%.
Mişu Negriţoiu, fost şef de bancă: Acest impozit se va regăsi în nişte costuri. Şi aceste costuri trebuie acorperite de nişte venituri. Probabil, se va regăsi în scumpirea produselor bancare şi asta le erodează competitivitatea.
Ce variante se discută la Ministerul Finanţelor
Potrivit unor surse, în contextul acestui scandal, Ministerul Finanţelor se gândeşte la plafonarea comisioanelor sau chiar la modificarea limitelor pentru banii cash. Conform reglementărilor actuale, din 11 noiembrie, nu se vor mai putea face tranzacţii către o persoană juridică peste pragul de 5.000 de lei, iar între firme suma maximă acceptată va fi de 1.000 de lei. Deja preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat nu mai susţine măsura, deşi şi-a dat acordul în Coaliție.
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: Banii sunt proprietatea oamenilor, iar oamenii trebuie să aibă libertatea să îi folosească aşa cum consideră.
Banii ținuți de români la saltea au ajuns la un nivel record: peste 65 de miliarde de lei la finalul acestei veri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰