Antena Meniu Search
x

Video 65 de miliarde de lei ţin românii în casă. Cazul bărbatului care şi-a ascuns 60.000 de lei în borcane şi i-a pierdut pe toţi în incendiu

Pe principiul "ce-i în mână nu-i minciună", tot mai mulţi români aleg să-şi ţină economiile la saltea: 65 de miliarde de lei în total - cât valoarea caselor dintr-un judeţ cum ar fi Sibiu. În 10 ani, suma s-a triplat. Teama de un război sau faliment bancar face ca aproape jumătate din populaţie să îşi ţină banii acasă. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 18.10.2023, 20:30

Vezi și

Economiile de la saltea au atins un record, anunţă Banca Naţională. "Peste 65 de miliarde de lei este suma pe care românii o au ţinută la saltea, sumă calculată până la finalul acestei veri, cu 12% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", transmite Alin Stan, reporter Observator.

Românii ţin 65 de miliarde de lei la saltea

"Dacă îmi rămâne 100 de lei, îi las acolo", spune un român. "Dacă ai mulţi, îi ţii în saltea, dar îţi mai sparge şi casa", zice altcineva. "Mai bine nu spun că poate se uită hoţii", a precizat un trecător. Patru din 10 români îşi economiile în casă. De vină sunt lipsa educaţiei financiare şi neîncrederea în sistemul bancar. 

"Pur şi simplu, nu ştim ce altceva să facem cu banii şi mai bine decât să-i pierdem, mai bine îi ţinem în casă. Putem să punem mâna pe ei şi să-i vedem în dulap. Oamenii sunt neliniştiţi, nu ştiu ce urmează să se întâmple. Război, criză", explică Adrian Asoltanie, economist.

Pe acelaşi subiect

Perioada anilor '80 - '90 este alt factor care şi-a pus amprenta. "Frica aceasta de a pierde bănuţii îi transformă pe români să doarmă pe saltele de bani, de fircă. Cel care vizualizaeză un munte de bani, este mult mai liniştit", crede Radu Leca, psiholog.

Cum pot investi românii banii

Baniilor de sub saltea le stă mai bine investiţi în titluri de stat sau obiecte de valoare, ori puşi în depozite bancare, spun economiştii. "Bani ţinuţi cash au mai multe riscuri. Pe de-o parte este inflaţia care îşi mănâncă din valoarea banului. Apoi risc de pierdere, risc de furt, am avut situaţii în care omul a uitat unde i-a pus sau a avut un accident", spune Adrian Asoltanie, economist.

Acum patru luni, un bărbat din Dej a pierdul o sumă uriaşă. 60.000 de lei, pe care îi ascunsese în borcane, printre fân, au ars în hambarul casei când locuinţa a fost distrusă de incendiu. Trainerii financiari nu sunt împotriva banilor ţinuţi în casă, dar pe post de rezervă, nu de economii. 

"Să avem întotdeauna un fond de urgenţă pe care toată lumea trebuie să-l aibă în casă. Sunt banii aceia pe care pui mâna când se întâmplă ceva. Se recomandă să fie contravaloarea celui mai scump lucru pe care tu îl deţii şi de care ai nevoie în caz ca s-ar strica", recomandă Anamaria Ciuhuţă, trainer financiar.

În următorii ani, vom folosi tot mai puțini bani gheaţă. Pentru plățile făcute în magazine, vom putea plăti doar 5.000 de lei cash. Sumele care depășesc acest prag trebuie achitate cu cardul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri economice » 65 de miliarde de lei ţin românii în casă. Cazul bărbatului care şi-a ascuns 60.000 de lei în borcane şi i-a pierdut pe toţi în incendiu