Antena Meniu Search
x

Locurile de muncă nu sunt în pericol. Ce ameninţă de fapt ascensiunea inteligenţei artificiale. Anunţul făcut de Banca Centrală Europeană

Adoptarea rapidă a inteligenţei artificiale (AI) ar putea reduce salariile, dar până acum a creat, nu a distrus locuri de muncă, în special pentru tineri şi persoane cu înaltă calificare, potrivit unei cercetări a Băncii Centrale Europene publicate marţi, transmite Reuters.

de Redactia Observator

la 28.11.2023, 16:08

Locurile de muncă nu sunt în pericol. Ce ameninţă de fapt ascensiunea inteligenţei artificiale. Anunţul făcut de Banca Centrală Europeană
Locurile de muncă nu sunt în pericol. Ce ameninţă de fapt ascensiunea inteligenţei artificiale. Anunţul făcut de Banca Centrală Europeană - Shutterstock

Firmele au investit semnificativ în AI, astfel economiştii se străduie să înţeleagă impactul asupra pieţei muncii şi temerile opiniei publice privind viitorul locurilor de muncă. În acelaşi timp, angajatorii nu reuşesc să găsească angajaţi calificaţi, în pofida recesiunii care în mod normal atenuează presiunile de pe piaţa muncii.

Procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la AI a crescut

În studiul efectuat în 16 state europene, procentul din forţa de muncă în sectoarele expuse la AI a crescut, locurile de muncă pentru care sunt necesare calificări joase şi medii fiind în mare parte neafectate, în schimb au fost stimulate semnificativ slujbele pentru persoanele cu înaltă calificare, apreciază BCE.

Instituţia citează, de asemenea, "impactul negativ neutru sau slab" asupra câştigurilor şi avertizează că acesta ar putea creşte.

Pe acelaşi subiect

Concluziile diferă de precedentele "valuri tehnologice"

"Aceste rezultate nu echivalează cu o achitare. Tehnologiile AI continuă să fie dezvoltate şi implementate. Cea mai mare parte a impactului lor asupra pieţei muncii şi a salariilor - şi prin urmare asupra creşterii şi egalităţii - încă nu a fost văzut", se arată în raport.

Concluziile diferă de precedentele "valuri tehnologice", când informatizarea a dus la scăderea "ponderii relative a angajaţilor cu calificări medii, având ca rezultat o polarizare".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri economice » Locurile de muncă nu sunt în pericol. Ce ameninţă de fapt ascensiunea inteligenţei artificiale. Anunţul făcut de Banca Centrală Europeană