Lovitură pentru Raiffeisen. Banca ar putea fi lăsată fără acces la sistemul financiar american
Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International a fost avertizat, în scris, de Trezoreria SUA că accesul său la sistemul financiar american ar putea fi oprit din cauza afacerilor cu Rusia, a dezvăluit pentru Reuters o sursă care a avut acces la corespondenţa băncii austriece, relatează Agerpres.
Potrivit acestei surse, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, în data de 6 mai, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, Wally Adeyemo, a trimis o scrisoare către Raiffeisen Bank International în care şi-a exprimat îngrijorările cu privire la expansiunea băncii austriece în Rusia precum şi cu privire la o tranzacţie cu o valoare de 1,5 miliarde de dolari cu un oligarh rus vizat de sancţiunile americane, tranzacţie la care RBI a renunţat între timp.
Raiffeisen, avertizată că ar putea să nu mai aibă acces la sistemul financiar american
Chiar dacă tranzacţia care avea legătură cu Oleg Deripaska a fost abandonată de Raiffeisen la câteva zile după primirea scrisorii, sursa citată de Reuters susţine că îngrijorările Trezoreriei SUA privind afacerile Raiffeisen din Rusia persistă.
Acesta este cel mai grav avertisment primit până acum de RBI, cea mai mare bancă occidentală care activează încă pe piaţa rusească, şi vine după mai multe luni de presiuni venite de la Washington, care analizează de mai mult de un an afacerile derulate de banca austriacă în Rusia.
- Raiffeisen face angajări în Rusia, deşi oficial susţine că vrea să se retragă din ţară. Austriecii spun că...
- Cutremur în acţiunile Raiffeisen. SUA au intervenit după ce austriecii au anunțat că vor să facă afaceri cu un...
- Câţi români mai au de recuperat bani de la Raiffeisen. ANPC îi îndeamnă să meargă la unităţi pentru a-i primi
Un purtător de cuvânt de la Raiffeisen a precizat că banca a renunţat la tranzacţia care viza pachetul de acţiuni la compania de construcţii Strabag şi nu a intrat în niciun fel de astfel de tranzacţii. Purtătorul de cuvânt a adăugat că RBI şi-a "redus în mod semnificativ" activităţile din Rusia şi a luat măsuri pentru a reduce riscurile care decurg de pe urma sancţiunilor. "RBI va continua să facă paşi spre separarea de subsidiara rusească", a informat purtătorul de cuvânt.
Raiffeisen activează încă pe piaţa rusească
Cu toate acestea, sursa citată de Reuters a dezvăluit că, în scrisoarea sa, Adeyemo, al doilea oficial din ierarhia Trezoreriei SUA, susţine că expansiunea Raiffeisen ar contrazice asigurările date chiar de RBI Trezoreriei americane conform cărora încearcă să îşi reducă operaţiunile din Rusia. În plus, Adeyemo a avertizat că acţiunile RBI agravează riscul ca Trezoreria americană să ia măsuri pentru a-i restricţiona accesul la sistemul financiar american, având în vedere îngrijorările potrivit cărora comportamentul băncii austriece reprezintă un risc la adresa securităţii naţionale a SUA.
Raiffeisen Bank International (RBI) acoperă 12 pieţe din regiune. Aproape 45.000 de angajaţi deservesc 18,6 milioane de clienţi prin aproximativ 1.500 de puncte de lucru, majoritatea fiind situate în Europa Centrală şi de Est. Acţiunile RBI sunt listate la Bursa din Viena.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰