Antena Meniu Search
x

Video Zeci de milioane de europeni, în era raţionalizărilor. Magazinele din Franța, program redus ca să facă economie

Zeci de milioane de europeni intră treptat în era raţionalizărilor. În Franţa, magazinele vor fi amendate dacă nu fac economie de energie, iar panourile publicitare nu vor mai fi luminate pe timp de noapte. De restricţii se pregătesc şi britanicii. 

de Redactia Observator

la 26.07.2022, 14:48

Vezi și

Dacă porniţi aerul condiţionat, închideţi uşa - este ordinul pe care îl primesc proprietarii de magazine din Franţa, iar cine nu se supune noii reguli, va fi amendat, cu aproxiamtiv 750 de euro, ori de câte ori, uşa magazinului va fi găsită deschisă. Luminarea panourilor publicitare şi a firmelor va fi şi ea interzisă între orele 1:00 şi 6:00 dimineaţa, cu excepţia aeroporturilor şi gărilor care funcţionează şi pe timpul nopţii.   

Proprietarul unuia dintre cele mai mari lanţuri de magazine din Franţa spune că va respecta restricţiile, mai ales  că pentru un singur magazin, plăteşte aproximativ 450.000 de euro pe lună factura la electricitate, aproape dublu decât inainte de creşterea inflaţiei. 

”Pentru această iarnă avem un scenariu de criză, pentru cazul în care Rusia taie gazul, iar Germania are nevoie de ajutor. Am putea închide din magazine sau le-am putea închide între anumite ore”, a explicat  Michel-Edouard Leclerc, om de afaceri.

Până la aceste decrete, francezii erau îndemnaţi la mici gesturi pentru a economisi energie, cum ar fi când pleacă în weekend sau în vacanță, să scoată din priză cât mai multe dispozitive, să oprească routerul sau ca luminile să fie stinse în camerele care nu sunt folosite.

Pe acelaşi subiect

Un român, care îşi face doctoratul în Franţa, spune că francezii par pentru moment resemnaţi în faţa noilor reguli. ”Sunt binevenite, mai ales în contextul actual.Aceste măsuri, într-o oarecare formă, există deja la nivel de legislativ în Franţa, doar că aplicarea lor deficitară, ineficientă, a determinat statul francez să intervină prin aceste două măsuri principale.  Doar în ceea ce priveşte măsura referitoare la utilizarea istalaţiilor climatice doar în interior, ministrul Tranziţiei Energetice preconizează că numai această măsură va aduce la o scădere de 20 la sută a consumului.  Guvernul francez încearcă prin aceste măsuri şi să responsabilizeze cetăţenii”, a declarat Justin Anghel, expert în energie.

Şi britanicilor li se pregăteşte ceva. Oficialii de la Londra lucrează la un program de economisire a energiei, care ar urma să fie anunţat săptămâna aceasta. Britanicilor li se va cere să nu mai ţină becurile aprinse, decât dacă este absolut necesar, să reducă consumul de aer condiţionat sau căldură, după caz. Rusia spune că nu intenţionează să taie complet gazul pentru europeni, dar dacă Europa va continua să impună sancţiuni Moscovei, situaţia s-ar putea schimba. 

”Rusia are parte acum de ce e mai bun din ambele lumi: continuă să pună presiune pe Europa şi continuă să facă mulţi bani din energie, şi va putea să facă asta, doar prin reducerea fluxului. Şi cred că asta va fi cel mai probabil varianta aleasă şi nu tăierea gazului”, a explicat Massimo Di Odoardo, expert în energie.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a diminua dependenţa faţă de Moscova

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri economice » Zeci de milioane de europeni, în era raţionalizărilor. Magazinele din Franța, program redus ca să facă economie