Antena Meniu Search
x

Germania a activat faza de alertă din planul de urgenţă. Facturile la gaze ar putea fi majorate, țara este și mai aproape de raționalizare

Germania este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazelor, a intrat în faza a doua a planului de urgenţă pentru gestionarea crizei gazelor naturale, relatează Bloomberg. În această etapă, facturile la utilități ar putea fi majorate pentru a reduce cererea. Cu toate astea, clauza din etapa 2 care ar permite companiilor de utilităţi să transfere clienţilor preţurile ridicate ale energiei nu va fi încă declanşată, potrivit surse familiarizate cu subiectul, relatează Reuters.

de Redactia Observator

la 23.06.2022, 13:51

Germania a activat faza de alertă din planul de urgenţă. Este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazelor
Germania a activat faza de alertă din planul de urgenţă. Este cu un pas mai aproape de raționalizarea gazelor - Getty Images

Ce înseamnă activarea nivelul 2 din planul de urgenţă al nemţilor? Alerta solicită o monitorizare mai atentă a consumului de gaze şi activarea centralelor pe cărbune, scrie Bloomberg. 

Germania intră de azi în faza a doua a planului de urgenţă al ţării cu privire la o criză a gazelor naturale. Planul de urgență constă în trei etape: nivelul 1 de avertizare timpurie, activat la sfârşitul lunii martie, presupune o deterioare considerabilă în livrările de gaze, nivelul 2 este faza de alarmă, adică deşi sunt probleme de aprovizionare iar cererea este ridicată, necesarul este totuși asigurat, nivelul 3 este starea de urgenţă, adică livrările de gaze nu sunt suficiente pentru țară. 

Faza a doua planificată atunci când Guvernul observă un risc ridicat de probleme pe termen lung în aprovizionarea cu gaze permite teoretic companiilor de utilităţi să transfere preţurile ridicate către industrie şi gospodării şi, prin urmare, să contribuie la reducerea cererii.

Clauză care ar permite însă companiilor de utilităţi să facă asta nu va fi încă declanşată, potrivit Reuters. Germania se află de la sfârşitul lunii martie în faza 1 a planului său de urgenţă, care include o monitorizare mai strictă a fluxurilor zilnice şi un accent pe umplerea instalaţiilor de stocare a gazelor.

Pe acelaşi subiect

Trecerea la faza 2 a făcut obiectul speculaţiilor, deoarece furnizorul rus Gazprom a redus fluxurile prin gazoductul Nord Stream 1 la doar 40% din capacitate săptămâna trecută, motivând această decizie prin lipsa  unor echipamente care nu pot fi trimise din cauza sancţiunilor. În a doua etapă, piaţa este încă capabilă să absoarbă volumul lipsă fără a fi nevoie de intervenţia statului, care s-ar implica în etapa finală de urgenţă, scrie Reuters. 

”Ne așteaptă un drum anevoios pe care trebuie să îl parcurgem ca țară. Chiar dacă nu o simțim încă, suntem într-o criză a gazelor”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck, citat de Bloomberg.  Cea mai mare economie a Europei se confruntă cu perspectiva fără precedent ca fabricile și consumatorii să rămână fără gaze pe măsură ce Vladimir Putin reduce din livrări. Lucrurile au escaladat săptămâna trecută când au avut loc tăieri bruște și importante ale fluxului de gaze prin principala conductă - Nord Stream 1. 

Contractele futures ale gazelor au crescut pe piața europeană cu 1,7% la 129,30 euro (136,62 dolari) pe megawat-oră la Amsterdam. Este o creștere de peste 50% de când Gazprom a redus cu aproximativ 60% fluxurile prin conducta cheie Nord Stream. Germania se bazează pe Rusia pentru mai mult de o treime din aprovizionarea cu gaze. Berlinul a declanșat faza inițială de ”avertizare timpurie” la sfârșitul lunii martie, când Putin a cerut plata în ruble. Al treilea și cel mai înalt nivel din planul de urgență ar implica controlul statului asupra distribuției.

CRIZA GAZELOR DIN GERMANIA

  • Aprovizionarea cu gaz este asigurată în prezent, dar situația este tensionată
  • Din 14 iunie, Rusia a redus fluxul de gaze prin conducta Nord Stream
  • Prețurile continuă să fie ridicate pe piața gazelor 
  • Dacă fluxul de gaze prin Nord Stream 1 rămâne la 40%, obiectivul de refacere a stocurilor la 90% până în decembrie nu ar putea fi atins
  • Criza gazelor va afecta producția industrială și va deveni o ”povara uriașă” pentru mulți consumatori

Robert  Habeck, care este și vice-cancelar, a declarat că decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze prin conducta Nord Stream face aproape imposibilă asigurarea unor rezerve suficiente de gaz fără măsuri suplimentare. El s-a arătat îngrijorat de faptul că fluxul prin Nord Stream 1 ar putea să nu mai revină la capacitatea normală după o perioadă de mentenanță de 10 zile care începe pe 11 iulie.

Activarea fazei 2 vine în timp ce Germania se grăbește să-și refacă stocurile de gaze, aflate în prezent la un nivel de 58%. Companiile energetice au încercat să refacă stocurile pentru a atinge un obiectiv cerut de guvern: 90% din capacitate până în noiembrie, pentru a ajuta țara să treacă peste iarnă.

Rata zilnică de umplere a scăzut cu aproximativ 50% miercuri, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii iunie, potrivit cifrelor de la autoritatea de reglementare a energiei din Germania, cunoscută sub numele de BNetzA. În acest ritm, ar dura peste 100 de zile pentru a atinge obiectivul, adică țara ar intra în sezonul tradițional de încălzire.

BNetzA ar trece la raționalizare dacă guvernul declanșează faza a treia - nivelul de urgență. Agenția a explicat că locurile de agrement vor suferi probabil reduceri de aprovizionare, în timp ce consumatorii și serviciile publice critice, cum ar fi spitalele, vor fi protejate. Autoritatea de reglementare a numit 65 de angajați care vor lucra non-stop în ture pentru a remedia problemele în cazul unei întreruperi majore. Echipele ar putea lua decizii care vor afecta unele dintre cele mai mari uzine din Europa și sute de mii de locuri de muncă.

Gazul este o parte esențială din mixul energetic al Germaniei și este mai dificil de înlocuit decât cărbunele și petrolul rusesc, care sunt eliminate treptat până la sfârșitul anului. Aproximativ 15% din energia electrică a Germaniei este generată din gaz, care este, de asemenea, esențial pentru încălzirea locuințelor și pentru procesele industriale din sectoarele chimice, farmaceutice și metalurgice.

Germania a luat măsuri pentru a asigura aprovizionarea cu gaze, a preluat inclusiv controlul asupra unei filiale locale a Gazprom, care a fost redenumită Securing Energy for Europe GmbH. De asemenea, Berlinul construiește infrastructura necesară pentru a importa gaze naturale lichefiate din SUA și de la alți furnizori.

Guvernul pune la dispoziție linii de credit suplimentare pentru a garanta refacerea stocurilor de gaze. Un model de licitație pentru a încuraja consumatorii industriali de gaze să economisească combustibil, care să poată fi apoi depozitat, va începe în această vară. 

”Reducerea aprovizionării cu gaze este un atac economic din partea lui Putin. Este evident strategia lui Putin să încerce să alimenteze nesiguranța, să crească prețurile și să ne împartă ca societate. Vom lupta împotriva acestui lucru”, a promis Habeck.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Germania a activat faza de alertă din planul de urgenţă. Facturile la gaze ar putea fi majorate, țara este și mai aproape de raționalizare