Antena Meniu Search
x

Majorarea salariilor demnitarilor, la vot la Camera Deputaţilor. Coaliţia a decis ca doar cei din administraţia locală să primească salarii mărite

Plenul Camerei Deputaţilor ar urma să dezbată, marţi, Ordonanţa care majorează indemnizaţiile demnitarilor, care a trecut săptămâna trecută de Senat cu scandal. În plen, PSD a cerut, prin liderul de grup, trimiterea proiectului la comisie pentru modificarea raportului. Potrivit unor surse parlamentare, partidele din coaliţie au decis ca majorările să se aplice doar la administraţia locală, iar parlamentarii să rămână cu indemnizaţiile îngheţate, relatează news.ro.

de Redactia Observator

la 27.09.2022, 13:30

Majorarea salariilor demnitarilor, la vot la Camera Deputaţilor. Coaliţia a decis ca doar cei din administraţia locală să primească salarii mărite
Majorarea salariilor demnitarilor, la vot la Camera Deputaţilor. Coaliţia a decis ca doar cei din administraţia locală să primească salarii mărite - Shutterstock

Şedinţa comisiei de muncă şi cea a comisiei de finanţe, pentru modificarea proiectului, s-au amânat câteva ore, până la finalizarea dezbaterilor din plen pe legea statutului magistraţilor, din pachetul legilor justiţiei. USR a criticat faptul că PSD şi PNL nu s-au prezentat la comisii. ”După ce au votat mărirea propriilor salarii la senat, s-au bătut cu pumnul în piept că vor rectifica la Camera deputaţilor. Azi când trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor şi primarilor, ghiciţi ce s-a întâmplat? N-au venit la şedinţă. Deci n-a fost cvorum. Au lipsit fix 5 membrii. Frumos nu? La PSD, din 10 membrii a venit unul singur. La PNL din 9 membrii au venit 3. La creşterea propriilor salarii a fost înghesuială. La rectificarea neruşinării e lipsă de cvorum”, a spus Claudiu Năsui în plen. 

În replică, liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis a explicat că sunt în curs de a vota una din legile justiţiei şi de aceea parlamentarii coaliţiei au rămas în plen. ”Urmează câteva sute de amendamente pe care cei de la USR le-au depus, pentru a putea respinge sau adopta amendamentele am considerat că e important să rămânem în sla de plen. De îndată ce vom depăşi amendamentele, vom purcele la şedinţele din comisii şi vom elimina majorările salariale ale parlamentarilor, astăzi”, a spus Simonis în plen. 

PSD a cerut în şedinţa de plen trimiterea proiectului la comisia de muncă. ”Pentru a elimina suspiciunile apărute în spaţiul public în ultima perioadă, dar şi pentru a îndrepta o eroare majoră făcută de colegii de la Senat, vă rog să acceptaţi ca membrii Comisiei pentru Muncă să se reunească în paralel cu plenul, cu mandat ferm din partea plenului Camerei Deputaţilor de a elimina din legea trecută de Senat creşterile salariale pentru parlamentari”, spune Alfred Simonis, liderul deputaţilor PSD. Propunerea PSD a fost adoptată cu 170 de voturi pentru şi 5 abţineri. 

”USR a fost singurul partid care a votat împotriva creşterii salariilor demnitarilor la Senat. Ceea ce am văzut mai devrem a fost un festival al ipocriziei”, a afirmat şi deputatul USR Ionuţ Moşteanu.

Pe acelaşi subiect

Senatul a votat, în plenul de miercuri, cu 91 de voturi ”pentru”, 22 ”împotrivă” şi patru abţineri, un proiect de aprobare a unei ordonanţe în care a fost introdus un amendament care prevede majorări salariale ale demnitarilor. Curtea Constituţională a admis sesizările USR pe proiectele de lege privind majorările salariale din sistemul public, care prevedeau creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor. 

De asemenea, ministrul Dezvoltării Cseke Attila a declarat că nu cunoaşte ce presupun amendamentele UDMR din legea adoptată miercuri de către Senat privind majorarea indemnizaţiile parlamentarilor, primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi locale, însă din punctul de vedere al Uniunii ”pe inflaţie aşa cum toţi bugetarii au primit o creştere salarială, e corect ca adminstraţia locală să beneficieze de acelaşi regim”.

UDMR: Susţinem doar recalcularea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale

Parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi, au transmis, luni seară, reprezentanţii formaţiunii. ”Funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de UDMR, Legea salarizării unitare prevede că salariile personalului din administraţiile locale se stabilesc în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, care se ajustează, anual, la valoarea salariului minim. În ultimii patru ani, prevederea legală nu a fost aplicată în toate domeniile, rezultând diferenţe salariale semnificative. În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o majorare salarială la nivelul administraţiei publice locale, astfel încât s-a creat inechitate şi diferenţe în sectorul bugetar.

Astfel, UDMR susţine că doar salariile angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale trebuie ajustate. ”Din cauza creşterii costului vieţii, a inflaţiei şi a preţurilor revoltătoare la energie, este firesc că o parte semnificativă a populaţiei a aflat, cu stupoare, de propunerea majorării salariilor. Totuşi, trebuie să subliniem faptul că funcţionarea primăriilor din localităţile mici este ameninţată de nerespectarea prevederilor din Legea salarizării. Există un pericol real ca unele primării să rămână fără angajaţi”, a declarat Csoma Botond, liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaţilor, citat în comunicat.

El a arătat că majorarea salarială nu ameninţă o viitoare creştere a pensiei şi a salariului minim, care urmează a fi negociate, la întocmirea bugetului anului viitor, în coaliţia de guvernare. ”Trebuie să ne străduim pentru echitate. Cadrul juridic trebuie să fie ajustat astfel încât să ofere soluţii reale la problemele oamenilor. Aşa vom face cu salariile şi îndemnăm să se procedeze la fel şi în cazul pensiilor”, a subliniat Csoma Botond.

Grupul UDMR din Camera Deputaţilor a confirmat, după şedinţa de luni, poziţia Uniunii conform căreia recalcularea indemnizaţiilor deputaţilor şi senatorilor în funcţie de salariul minim nu este o prioritate şi, ca atare, parlamentarii UDMR vor susţine exclusiv creşterea salariilor angajaţilor de la nivelul administraţiei publice locale în cadrul plenului Camerei Deputaţilor de marţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri economice » Majorarea salariilor demnitarilor, la vot la Camera Deputaţilor. Coaliţia a decis ca doar cei din administraţia locală să primească salarii mărite